Vierseizoenenbanden of zomerbanden?

 • Auteur: BANDEN-OPONEO.BE

 

Zomerbanden en all-season banden

Zomerbanden zijn banden die speciaal voor weersomstandigheden tussen lente en herfst ontworpen zijn. Ze kunnen gebruikt worden in temperaturen die niet lager dan 7 graden Celsius zijn. Beneden deze grens verliezen ze hun eigenschappen en kunnen niet meer de goede grip garanderen.

Vierseizoenenbanden vormen een combinatie van de eigenschappen van zowel zomer- zoals winterbanden. Het is niet makkelijk om zulke samenhang te creëren dus deze banden zijn altijd een soort van compromis op het gebied van prestaties. Hoe breder het temperatuurbereik is, hoe lastiger dit compromis wordt.

Vierseizoenenbanden en zomerbanden. Links: vierseizoenenbanden, rechts: zomerbanden

De verschillen tussen vierseizoenenbanden en zomerbanden

Zomer- en vierseizoenenbanden hebben andere profielen, vormen en worden uit andere rubbermengsels gemaakt.

Vierseizoenenprofielen hebben meer lamellen dan zomerprofielen. Het doel van lamellen is om betere grip op natte en besneeuwde wegdekken te verzekeren. Ze maken de band minder stijf wat bij zomerbanden kan tot verlaagde remprestaties leiden.

Er bestaan drie soorten profielen: symmetrisch, asymmetrisch en directioneel. Alle drie profielen komen zowel onder zomer- zoals onder vierseizoenenbanden voor.

Vierseizoenenband kan uit twee gebieden samengesteld worden. Het eerste deel, met minder lamellen, wordt voor zomergebruik bestemd en het tweede – met meer lamellen – geeft betere grip in winterweersomstandigheden. Vaak de buitenkant van de band wordt door zomereigenschappen gekenmerkt.

All-season banden en zomerbanden. Een all-season band waarop winter- en zomerprofielen duidelijk te zien zijn.

Het rubbermengsels, die in all-season banden gebruikt worden, zijn voor geoptimaliseerde omstandigheden en het brede temperatuurbereik bedoeld. Bij zomerbanden is het anders; rubbersamenstelling garandeert optimale prestaties boven 7 graden Celsius.

De omtrek van een band is te zien als men direct aan de band kijkt. De omtrek duidt het contactoppervlak aan en daarom zijn grootte is van belang voor de grip. De omtrek van zomerband is rond wat tot lage rolweerstanden en laag brandstofverbruik leidt. De omtrek van all-season banden is dikker en vergelijkbaar met de vierkante omtrek van winterbanden. Dat garandeert betere grip in winterweersomstandigeden, maar leidt ook tot snellere slijtage en hoger brandstofverbruik in de zomer.

Betekenis van symbolen op zomerbanden en vierseizoenenbanden

Er zijn geen specifieke symbolen op zomerbanden die op het zomergebruik aanduiden.

Op all-season banden staat vaak “M+S” markering die betekent dat deze band voor het rijden in modder en sneeuw geschikt is. Er wordt ook soms een symbool van een berg met drie pieken en een sneeuwvlokje daarin gebruikt. Sommige producenten hebben ook hun eigen markeringen voor vierseizoenenbanden. Soms wordt ook het opschrift “ALL SEASON” gebruikt.

 

Testen van vierseizoenen- en zomerbanden

All-season banden worden meestal met winterbanden vergeleken, minder vaak met zomerbanden. Testen (zoals ADAC of AutoBild) tonen dat goede vierseizonenbanden in het algemeen slechtere prestaties dan gespecifeerde seizoen banden, maar ze zijn wel beter dan goedkope winter- of zomerbanden (in het bijzonder dan Aziatische merken).

Dankzij hun gespecialiseeerde rubbermengsel presteren zomerbanden beter op droge wegdekken. Het verschil is sterker te zien op het gebied van remweg en in handling (AutoBild 2009 test van 205/55R16 banden).

Premium klasse all-season banden zoals Vredestein Quatrac 3 en de Dunlop SP 4 All Seasons bereiken zeer goede resultaten in testen op natte wegdekken en vooral in onderdelen waarbij de aquaplanning eigenschappen getest worden.

Voordelen van vierseizoenenbanden

Het doel van vierseizoenenbanden is om door het hele jaar matige en optimale prestaties geven. Dat maakt u altijd voorbereiden op onverwachte en variabele weersomstandigheden. Dit soort van banden is vrij universeel.

U hoeft niet uw banden twee keer per jaar verwisselen. U bespaart geld en tijd die u normaal zou op de montage zou besteden.

Een set van goede all-season banden is beter dan twee sets van winter- en zomerbanden van lagere klasse. Als u minder dan zesduizend kilometer per jaar rijdt en beweegt u zich vooral in de stad, zijn de vierseizoenenbanden een betere oplossing voor u.

Tijdens het stadsverkeer verslijten zich de banden langzamer en ze behouden hun eigenschappen langer. Bij het normale gebruik buiten de stad zouden all-season banden sneller verouderen en verbruiken. Ook weersomstandigheden zijn minder extreem rand of binnen steden. Het is aanbevolen om vierseizoenen banden 4-5 jaar gebruiken of tot (40 duizend kilometer) of ongeveer tien jaar twee sets banden – apart voor winter en apart voor zomer.

Voordelen van zomerbanden

In vergelijking met vierseizoenenbanden tonen zomerbanden betere prestaties aan. Banden hebben grote invloed op rijveiligheid. Zomerbanden zijn gespecialiseerd en geschikt voor weersomstandigheden van warmere maanden. Ze zijn minder universeel, maar ze hebben betere eigenschappen.

 

Zomerbanden bieden grotere rijcomfort, kortere remweg, betere controle, lagere rolweerstanden van tot de reductie van het lawaainiveau en brandstofverbruik leidt.

Zomerbanden zijn duurzamer dan all-season banden en goedkoper in gebruik. Voor midden- en hogeklasse auto’s is er aanbevolen om seizoen specifieke banden te gebruiken.

Kies zomerbanden als u:

 • Meer dan zesduizend kilometer per jaar rijdt

 • Meestal buiten de stad of op verschillende soorten wegdekken

 • Maximale veiligheid eist

 • Rijcomfort en laag lawaainiveau wenst

 • Laag brandstofverbruik wilt

 • Hoge duurzaamheid wilt

 • Van het dynamische rijden houdt

Kies all-season banden als u:

 • Het hele jaar door op zomerbanden of winterbanden rijdt

 • Niet meer dan zesduizend kilometers per jaar rijdt

 • Grotendeels in stedelijke gebieden rijdt

 • Een kalme rijstijl heeft

Wat vindt u van dit artikel?
Beoordeel ons

Dank u wel
Plaats uw opmerking
(Pas op! De inhoud van de geplaatste berichten worden gemodereerd.)

 1. Veilig betalen
  & SSL certificaat
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen originele
  producten
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Europees
  verkoopnetwerk