De lente is vroeg dit jaar en daarom moeten automobilisten ook sneller naar de garage voor een bandenwissel. Motorrijtuigenorganisaties en -tijdschriften hebben daarom alvast de eerste resultaten van hun zomerbandentests gepubliceerd. Dit komt zeker van pas voor diegenen die op zoek zijn naar een nieuwe bandenset.

Zodra de temperatuur niet meer onder de 7°C komt, is het ideale moment aangebroken voor een bezoek aan de garage. Als je dus nog niet weet welk model je moet kopen, kun je inspiratie opdoen uit de aanbevelingen van specialisten.

Wie goede banden kiest, zorgt voor veiligheid voor alle inzittenden.

Wie goede banden kiest, zorgt voor veiligheid voor alle inzittenden.

In ons overzicht staan testresultaten die afkomstig zijn van: ADAC, ACE/GTÜ, Auto Zeitung, Auto Motor und Sport, AutoBild, AutoBild Allrad, AutoBild Sportcars, Gute Fahrt en Sport Auto. Al deze instituten en tijdschriften worden als autoriteiten beschouwd in de motorwereld. Dankzij hun goed afgestemde methodes worden banden op betrouwbare wijze getest en komen de toegekende beoordelingen overeen met de daadwerkelijke prestaties.

 

Testresultaten voor zomerbanden in 2019

 

Meest aanbevolen

De tests van dit jaar werden gedomineerd door banden die breder zijn dan 200 mm. Dit is mogelijk het gevolg van de almaar toenemende populariteit van grotere auto's, vooral SUV’s, evenals kleinere wagens die wel een groot motorvermogen hebben. Merk ook op dat tussen de beste producten vooral banden zitten uit het zogenaamde premiumsegment.

Twee modellen wisten zich te onderscheiden door alleen maar hoog te scoren. We hebben het over de Continental PremiumContact 6 en de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5.

 

Continental PremiumContact 6

Deze Duitse band torent boven de concurrentie uit en is maar liefst vijf keer op het podium geëindigd in verschillende tests. Ook AutoBild is positief en geeft de band de 5e plek, met de hoogste beoordeling ‘voorbeeldig’ en de titel Eco-meister.

PremiumContact 6

De Continental PremiumContact 6 is het resultaat van vele jaren arbeid van Duitse ingenieurs. Het is hen gelukt om banden te maken met hoge prestaties die beschikbaar zijn voor iedere automobilist. Het rubber onderscheidt zich door uitstekende grip, stuurbaarheid en reiscomfort, zelfs bij een dynamische rijstijl.

De sleutel tot het succes is het gebruik van een polymeermengsel met toevoeging van silicakristallen. Hierdoor is de bestendigheid verbeterd, de remweg ingekort en de rolweerstand verlaagd. Ook het asymmetrische loopvlak en de zorgvuldig afgewerkte constructie dragen hun steentje bij. De specialisten waren het er bij deze band over eens dat het een veilig en aanbevelenswaardig model is.

 

Continental PremiumContact 6

 

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5

Deze band is in alle tests waar hij aan deelnam op het podium geëindigd, één keer als winnaar (in de ranking van AutoBild Allrad). Net als de Continental heeft deze het predikaat Eco-meister ontvangen.

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5

De Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 vertegenwoordigt het segment Ultra High Performance, dat bedoeld is voor auto's met een groot motorvermogen. De band heeft dan ook parameters van het allerhoogste niveau. Dit onderscheiden model bleek ideaal te voldoen aan de vereisten van een zomerband.

Deze band heeft een hoge beoordeling gekregen voor remmen op nat wegdek. Dat is een zeer belangrijke eigenschap voor de veiligheid bij regenachtig weer. Het model doet het daarnaast ook goed op droge wegen. Het lawaai van de band is minimaal en het reiscomfort erg hoog.

 

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5

 

Verrassende resultaten van de ADAC-tests

De uitslagen van test van de Duitse automobielclub ADAC worden ieder jaar vol belangstelling tegemoet gezien. Dankzij hun meer dan honderd jaar ervaring op het gebied van veiligheid op de weg worden deze testresultaten als maatgevend beschouwd. Dit keer heeft de ADAC de maten 185/65 R15 en 215/65 R16 onder de loep genomen (met het oog op grotere en zwaardere auto's).

 

De beste banden in maat 185/65 R15 volgens ADAC:

1e plaats: Bridgestone Turanza T005 (goed)

2e plaats: Vredestein Sportrac 5 (goed)

3e plaats: Michelin Crossclimate+ (bevredigend)

 

Premiumbanden bleken onverslaanbaar in maat 185/65 R15. Op de eerste plek stond de Bridgestone Turanza T005, een van de nieuwste modellen van deze Japanse fabrikant. Dit model presteerde als beste op droog en nat wegdek. Vlak daarachter kwam een echte veteraan in de tests, de Vredestein Sportrac 5, die uitstekend raad weet met wegen die bedekt zijn met een laag water. Het podium wordt gecompleteerd door de zeer slijtagebestendige vierseizoenenband Michelin CrossClimate+.

 

De Bridgestone Turanza T005 is de nieuwste versie van deze populaire, toeristische serie. De fabrikant heeft het compound verbeterd en de constructie geoptimaliseerd voor nog meer veiligheid, comfort en zuinigheid onderweg.

 

Bridgestone Turanza T005

 

De beste banden in maat 215/65 R16 volgens ADAC:

1e plaats: Apollo Altrust (bevredigend)

2e plaats: Goodyear EfficientGrip Cargo (bevredigend)

3e plaats: Pirelli Carrier (bevredigend)

 

Een verrassender uitslag was er bij de banden in maat 215/65 R16. Hierbij kwam de Apollo Altrust als winnaar uit de bus. De fabrikant blijkt veel ervaring te hebben in het ontwerpen van producten voor bestelwagens. De winnende band is gewaardeerd vanwege de uitstekende prestaties op droog wegdek, de duurzaamheid en het lage brandstofverbruik.

De tweede plek is voor de Goodyear EfficientGrip Cargo, die zich onderscheidt door uitzonderlijke grip op droog wegdek en een lage rolweerstand. De derde plek wordt ingenomen door de Pirelli Carrier.

 

 

ACE en GTÜ onderscheiden de premiummerken

De beste banden in maat 205/55 R16 volgens ACE/ GTÜ:

1e plaats: Nokian Wetproof (sterk aanbevolen)

2e plaats: Dunlop SP Sport Bluresponse (sterk aanbevolen)

3e plaats: Continental PremiumContact 6 (sterk aanbevolen)

 

Dit jaar heeft de automobielclub ACE tijdens tests in samenwerking met GTÜ, de Duitse Vereniging Technisch Toezicht, alleen maar banden uit de premiumklasse in beschouwing genomen. Dit komt door ervaringen uit voorgaande jaren, toen de economische oplossingen de concurrentie met de nieuwste technologieën nauwelijks aankonden.

Ook de gekozen maat is niet toevallig: 205/55 R16 is een ijkmaat voor de ontwikkeling van fabrikanten. De meest afgewerkte band bleek een nieuw model, de Nokian Wetproof. De Finnen hebben dit keer laten zien dat niet alleen winterbanden hun sterke kant zijn. Dit model bleek onverslaanbaar op nat wegdek en had bovendien uiterst gebalanceerde prestaties.

Niet ver daarachter kwam de Dunlop SP Sport Bluresponse, die al enkele jaren in de tests voorkomt. Op droog wegdek had de band betere prestaties dan de Finse concurrent. Op plek drie staat de Continental PremiumContact 6. Als eerste na het podium komt de Bridgestone Turanza T005, die slechts 3 punten minder scoorde dan de winnaar (op een schaal van 0-190 punten).

 

De Nokian Wetproof is zo ontworpen dat de band naast uitstekende prestaties op droog wegdek ook maximale veiligheid biedt bij neerslag. Dankzij de toepassing van oplossingen als een veiligheidszone, zelfblokkerende groeven en het Aqua Hybrid-compound is de auto goed en stabiel bestuurbaar, zelfs bij ongunstige weersomstandigheden.

 

Nokian Wetproof

 

Een gevarieerd podium in de test van Auto Zeitung

De beste banden in maat 235/45 R18 volgens Auto Zeitung:

1e plaats: Continental PremiumContact 6 (winnaar)

2e plaats: Michelin Primacy 4 (sterk aanbevolen)

3e plaats: Maxxis Premitra HP5 (sterk aanbevolen)

 

Dit Duitse autotijdschrift heeft zich gefocust op een grote bandenmaat – 235/45 R18. Dit keer werd er gewerkt met modellen uit verschillende prijsklassen. Wat was het effect hiervan? De derde plaats werd bezet door de economyband Maxxis Premitra HP5, die al meerdere keren in de tests is onderscheiden. Vooral op nat wegdek deed deze band het uitstekend.

De tweede plaats werd een prooi voor het Franse concern Michelin met de Primacy 4, die zijn weerga niet kent als het op rolweerstand aankomt. De winnaar van de test van Auto Zeitung is de Continental PremiumContact 6.

 

Maxxis

De Maxxis Premitra HP 5 is een budgetband die tot stand is gekomen in het kader van High Performance. Ondanks de lage prijs doet de kwaliteit niet onder voor duurdere varianten. De ontwerpers hebben ingezet op maximale stabiliteit en grip tijdens rijden op hoge snelheid.

 

Maxxis Premitra HP 5

 

Auto Motor und Sport richt zich op nieuwe producten

De beste banden in maat 215/55 R17 volgens Auto Motor und Sport:

1e plaats: Nokian Wetproof (aanbevolen)

2e plaats: Bridgestone Turanza T005 (aanbevolen)

3e plaats: Michelin Primacy 4 (aanbevolen)

 

Auto Motor und Sport is een tijdschrift dat op ieder continent te koop is behalve Australië. De internationale distributie is kenmerkend voor de toonaangevendheid van dit blad. Het doel van de laatste tests was het vinden van de beste zomerband voor compacte SUV's; daarom zijn er banden getest in maat 215/55 R17.

De grote winnaar van dit jaar is een debutant, de Nokian Wetproof. De tweede plaats is ingenomen door de Bridgestone Turanza T005, die vorig jaar zijn debuut maakte. Tot slot staat op het podium de Michelin Primacy 4, die waardering heeft geoogst vanwege de goede uitbalancering en de korte remweg op droog wegdek. Ook de uitstekende stuurbaarheid werd zeer op prijs gesteld.

 

Michelin

De Michelin Primacy 4 had zijn première in 2018 en heeft sindsdien al vele positieve beoordelingen weten te vergaren, ook onder automobilisten. Door klanten van Oponeo wordt dit model beschouwd als veilig en comfortabel. Dit is te danken aan moderne oplossingen voor de beste prestaties en een verlengde levensduur.

 

Michelin Primacy 4

 

Erkende oplossingen, gewaardeerd door AutoBild

De beste banden in maat 225/45 R17 volgens AutoBild:

1e plaats: Michelin Pilot Sport 4 (voorbeeldig)

2e plaats: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 (voorbeeldig)

3e plaats: Falken Azenis FK510 (voorbeeldig)

3e plaats: Hankook Ventus S1 evo3 (voorbeeldig)

 

AutoBild heeft van maar liefst 53 zomerbanden in maat 225/45 R17 uitgebreid de eigenschappen bekeken. Uiteindelijk hebben maar liefst zes modellen het hoogste predikaat 'voorbeeldig’ gekregen. Dit waren de banden: Michelin Pilot Sport 4, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5, ex aequo Falken Azenis FK510, Hankook Ventus S1 evo3, Continental PremiumContact 6 en Fulda SportControl 2. De toppers zijn dus premiumbanden, hoewel in de top tien ook economybanden van Savy en Apollo voorkomen.

De hoge positie van de Michelin Pilot Sport 4  is te danken aan de fantastische rijeigenschappen, dynamiek en duurzaamheid. Deze Franse band is voorzien van een aramide-nylon gordel voor betere stuurbaarheid, en een goed afgewerkt loopvlak dat zorgt voor maximale prestaties ongeacht het weer.

 

Michelin Pilot Sport 4

 

AutoBild Allrad

De beste banden in maat 225/55 R17 volgens AutoBild Allrad:

1e plaats: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 (voorbeeldig)

2e plaats: Continental PremiumContact 6 (voorbeeldig)

2e plaats: Hankook Ventus Prime3 K125 (voorbeeldig)

2e plaats: Nokian Powerproof (voorbeeldig)

3e plaats: geen

 

In de categorie banden voor auto's met vierwielaandrijving waren de tests gericht op kleinere SUV's en de maat 225/55 R17. Ook in dit overzicht hebben zes modellen de hoogst mogelijke beoordeling ontvangen. Van dit zestal vertegenwoordigt alleen de Maxxis Premitra HP 5 (5e plek) de economyklasse.

Helemaal bovenaan staat de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5, terwijl plaats twee wordt gedeeld door drie modellen. Dit zijn: Continental PremiumContact 6, Hankook Ventus Prime3 K125 en Nokian Powerproof.

 

Hankook

De Hankook Ventus Prime3 K125 is het Koreaanse antwoord op de wensen van de automobilist (ook uit Europa). De band wordt gekenmerkt door een zeer goede balans tussen sportieve prestaties en veiligheid op de weg. Tot de voordelen van dit model behoren de verkorte remweg en de goede grip op nat wegdek.

 

Hankook Ventus Prime3 K125

 

AutoBild Sportcars

De beste banden in maat 245/45 R18 volgens AutoBild Sportcars:

1e plaats: Pirelli P Zero PZ4 (voorbeeldig)

2e plaats: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 (voorbeeldig)

3e plaats: Continental PremiumContact 6 (voorbeeldig)

 

Bezitters van sportwagens met capaciteiten waar je bij een stadsauto niet eens naar hoeft te zoeken, stellen ietwat andere eisen aan hun banden. Anders kan hun veiligheid tijdens dynamisch rijden immers in het geding komen. Welke modellen in maat 245/45 R18 scoorden het beste?

Voor het eerst staat in ons overzicht een band van het merk Pirelli, de P Zero PZ4, die ook meteen de winnaar is geworden. Opvallend genoeg heeft het tijdschrift geen enkele zwakke plek van dit model kunnen ontdekken! De band wordt op de voet gevolgd door eerder geteste modellen van Goodyear en Continental. Lager op de ranglijst maar nog steeds met een voorbeeldige beoordeling staan de Michelin Pilot Sport 4 en de Vredestein Ultrac Vorti.

 

Welk model wordt aanbevolen door Sport Auto en Gute Fahrt?

De beste banden in maat 245/30 R20 volgens Sport Auto:

1e plaats: Continental PremiumContact 6 (sterk aanbevolen)

2e plaats: Michelin Pilot Sport (aanbevolen)

3e plaats: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 (voorwaardelijk aanbevolen)

 

We blijven nog even bij de sportieve oplossingen en kijken naar de beoordeling van de specialisten van het tijdschrift Sport Auto, die zich hebben gestort op de band met de grootste diameter – 245/30 R20. De testresultaten van de Ultra High Performance-banden waren in dit geval zeer interessant.

Van de acht kandidaten kregen slechts twee een volledige aanbeveling. Sterk aanbevolen is de Continental SportContact 6, terwijl de Michelin Pilot Sport 4S een 'gewone’ aanbeveling kreeg. Beide banden presteerden geweldig als het om remmen ging. Daar stond tegenover dat er wat betreft comfort nog ruimte voor verbetering was.

Hoewel ook de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 op het podium is gekomen, is de algehele beoordeling slechts ‘voorwaardelijk aanbevolen'.

 

De Michelin Pilot Sport 4S wordt niet zonder reden standaard gemonteerd op auto's van merken als Ferrari en Mercedes. Voor de productie worden oplossingen gebruikt die met succes zijn toegepast in de motorsport en worden getest op Formule 1-circuits. Dit model is absoluut bedoeld voor automobilisten die graag flink het gaspedaal indrukken.

 

Michelin Pilot Sport 4S

 

De beste banden in maat 225/40 R18 volgens Gute Fahrt:

1e plaats: Continental PremiumContact 6 (sterk aanbevolen)

2e plaats: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 (sterk aanbevolen)

3e plaats: referentieband

 

Tot slot moeten ook de testresultaten van maat 225/40 R18 door Gute Fahrt worden genoemd. Net als in vele voorgaande tests bleken de beste banden de Continental PremiumContact 6 en de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5.

 

In de tests van dit jaar waren de premiumbanden de grote winnaars.

In de tests van dit jaar waren de premiumbanden de grote winnaars.

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van nieuwe banden?

De beoordelingen van de bovengenoemde specialisten zijn van grote waarde tijdens de zoektocht naar de ideale set banden. Toch blijft het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan zodat je de band vind die het meest voldoet aan je individuele voorkeuren.

Daarbij draait het niet alleen om de prijs maar ook om de rijstijl of het type wegen waarover je auto het vaakst rijdt. Denk niet te licht over banden want alleen een zorgvuldig gekozen model, ook wat betreft de maat, biedt voldoende veiligheid. Zuinigheid en comfort zijn andere grote voordelen van een goed uitgezochte set banden.

Als je niet weet wat je moet kiezen dan kun je gebruik maken van onze bandenconfigurator. Daarnaast kunnen ook de beoordelingen van andere automobilisten van pas komen, die we hebben verzameld n een reeks rankings van beste banden volgens onze klanten. Alle artikelen over dit onderwerp vind je op de website van Oponeo.