Met het nieuwe seizoen voor de deur verschijnen er honderden advertenties, schreeuwerige banners en aanstekelijke slogans over de "beste banden voor de zomer”. Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er vele verschillende tests, die soms tientallen verschillende producten aanprijzen. Dan kun je het beste kijken naar de beoordelingen van echte weggebruikers die concrete banden hebben kunnen testen. Zo hebben wij een transparant overzicht gemaakt van zomerbanden in de populaire maat 205/55 R16 die het best zijn bevonden door onze klanten.

De zomer is de tijd van verre reizen dus zijn goede banden geen overbodige luxe.

Maat 205/55 R16 is de afgelopen twee decennia een van de meest voorkomende grootten op de markt geworden. Veel autofabrikanten besluiten om deze band standaard te monteren in de salon. Het is dan ook logisch dat er erg veel van deze banden te vinden zijn op de tweedehandsmarkt. Deze maat wordt door rijders uit bijna alle segmenten gekozen en je vind hem o.a. op de volgende auto's: VW Golf, VW Passat, Audi A3, Audi A4, Audi A6, Skoda Octavia, Skoda Superb, BMW 3-serie, Toyota Avensis, Renault Megane, Renault Laguna, Ford Focus, Ford Mondeo, Seat Leon en Mercedes C-klasse.

Beoordelingen van gebruikers zijn belangrijk!

Niet zonder reden kopen we het vaakst producten op aanbeveling van mensen die we vertrouwen. We weten dat zij vergelijkbare artikelen gebruiken en tevreden zijn met het resultaat. Daarom zijn de meningen van weggebruikers die dagelijks op de beoogde band rijden zo belangrijk. Zij hebben een duidelijk beeld hoe afzonderlijke modellen presteren onder bepaalde omstandigheden en kunnen ook informatie geven over de duurzaamheid en het gegenereerde lawaai. Losse beoordelingen kunnen onbetrouwbaar zijn maar een verzameling van enkele honderden opinies geeft een duidelijk beeld.

Zo is ook het overzicht van beste zomerbanden in maat 205/55 R16 ontstaan:

Model
Gemiddelde beoordeling*
Dunlop SP Sport Bluresponse5,45
Uniroyal Rainsport 35,4
Hankook Ventus Prime3 K1255,35
Pirelli P7 Cinturato5,3
Zeetex ZT10005,15

*gemiddelde beoordeling tussen 01-01-2018 en 01-01-2018 op een schaal van 1-6, waarbij 6 het hoogste is.

Vertegenwoordigers van de premiumklasse: Dunlop en Pirelli

De aanwezigheid van premiumbanden in het overzicht van beste producten zal niemand verbazen. Per slot van rekening worden in dit marktsegment de nieuwste technologieën toegepast, ter bevordering van de prestaties en veiligheid op zomerse wegen. Pirelli en Dunlop zijn twee merken die met name worden geassocieerd met een sportief karakter en bedoeld zijn voor hogere snelheden en een dynamische rijstijl. Hun positie in de ranking van maat 205/55 R16 laat zien dat automobilisten deze benadering zeer op prijs stellen.

Dunlop SP Sport Bluresponse (beoordeling 5,45)

De winnaar van het overzicht van dit jaar is al enkele jaren alom bekend bij liefhebbers. Deze Britse fabrikant heeft de band geïntroduceerd in 2013 en deze viel direct op door het karakteristieke platte loopvlak en rubbermengsel uit polymeren. In het debuutjaar stond de SP Sport Bluresponse direct op de podia van alle prestigieuze bandentests. Daarnaast werd het rubber op waarde geschat door de ADAC, ACE, Auto Moto und Sport en Auto Zeitung. Daarmee was het nog niet over met de onderscheidingen, die de afgelopen 7 jaar bijna onophoudelijk zijn toegekend.

De Dunlop  SP Sport Bluresponse is een band met een uniek karakter. Het sterk afgeplatte loopvlakprofiel met brede schouderzones is buitengewoon aerodynamisch. Dit manifesteert zich niet alleen uitstekend bij hogere snelheden maar zorgt dankzij een lagere rolweerstand ook voor minder brandstofverbruik. In vergelijking tot zijn voorganger zorgt de band tot een brandstofbesparing van wel 30%. Dat merk je echt in de portemonnee!


DE MENING VAN DE AUTOMOBILISTEN:

Ik koop altijd banden van gerenommeerde merken want ik bezuinig niet op veiligheid. Van alles wat ik heb gehad zijn deze banden het beste. Bij iedere aankoop probeer ik een nieuwe leidende fabrikant uit, maar nu vraag ik me echt af of het nog beter kan. Ik heb binnenkort een nieuwe set nodig voor mijn tweede auto en ik geloof dat ik deze banden gewoon weer ga nemen. [Mark]

Hoewel dit het eerste seizoen met deze banden is, voldoet de band tot nu toe volledig aan de productomschrijving en mijn verwachtingen. Bij het maken van mijn keuze heb ik me vooral laten leiden door het lage aantal decibel dat de band produceert. Het verschil met voorgangers is kolossaal. Ik ben erg blij met mijn keuze. Een ander belangrijk punt was het gedrag op nat wegdek en ook daarin stelt de band niet teleur. Ik denk dat ik deze banden de volgende keer weer neem. [Tom]


Pirelli P7 Cinturato (beoordeling 5,3)

Het Italiaanse merk Pirelli hoeft niet te worden geïntroduceerd. Als een van de oudste bandenfabrikanten ter wereld heeft het bedrijf een rijke historie vol uitvindingen, patenten, onderzoek en ook sportieve ervaringen. De P7 Cinturato is een geweldige voortzetting van deze rijke traditie en levert uitstekende grip, veiligheid en een optimale rijervaring; alles wat de moderne automobilist verlangt. De Green Performance-technologie draagt bij aan de bescherming van het milieu.

De Pirelli P7 Cinturato is in het overzicht van dit jaar net naast het podium gevallen maar staat wel keurig in de top de lijst voor maat 205/55 R16. Deze hoge positie is bovenal te danken aan het zeer duurzame loopvlak. De ongelofelijke grip is het resultaat van versterkte schouderzones en brede blokken in het centrale gedeelte. De lengtegroeven tussen de blokken voeren goed water af en verminderen daarmee het risico op aquaplaning.


DE MENING VAN DE AUTOMOBILISTEN:

De band houdt de auto uitstekend op de weg, net als producten van Michelin en Continental. Op natte wegen wordt water goed afgevoerd en voel ik me veilig. Daar doet de band het voor mij echt beter dan de concurrentie. [Dennis]

Ik heb al 20.000 km afgelegd op deze banden en mijn verwachtingen zijn overtroffen! Ze houden de auto zowel bij droog als nat weer in het gareel, ze zijn stil en bovendien echt niet duur ten opzichte van de concurrentie! [Mathieu]


Een band uit de middenklasse op het podium!

De afgelopen jaren is de grens tussen de premium- en middenklasse vervaagd. Fabrikanten als Hankook en Uniroyal leveren banden die wat kwaliteit betreft niet onderdoen voor sommige producten uit het hogere segment. Goede voorbeelden hiervan zijn twee modellen die door onze gebruikers zijn onderscheiden: De Uniroyal Rainsport 3 en Hankook Ventus Prime3 K125. De hoogwaardige materialen, moderne technologische oplossingen en uitstekende uitvoeringskwaliteit zorgen in combinatie met prijzen onder premiumniveau dat veel weggebruikers juist voor deze banden kiezen.

Uniroyal Rainsport 3

Uniroyal – regenbanden. Voor veel mensen is dit de eerste associatie met dit Franse merk. Dat is ook niet verwonderlijk. De constructeurs van dit merk met de karakteristieke paraplu in het logo zijn echte experts op het gebied van aquaplaning. De in de Rainsport 3 toegepaste haaienveltechnologie staat al in de hall of fame van oplossingen voor nat weer. Dankzij de speciale loopvlakstructuur, die is geïnspireerd op de huid van dit getande roofdier, kan uitstekend overweg met grote hoeveelheden water. De groeven met zijsneden reguleren de doorstroom van vloeistoffen terwijl de speciale 3D-lamellen de grip handhaven, ook in scherpe bochten.

De elastische blokken in de centrale zone helpen bij intensief manoeuvreren. Ze verdelen het oppervlak van de band beter over de weg en beschermen tegen vervorming. Alles is ontworpen met de veiligheid van de inzittenden onder uiteenlopende omstandigheden in gedachten. De Rainsport 3 is overigens niet alleen een regenband maar ook een hoogwaardig product voor het hele zomerseizoen.


DE MENING VAN DE AUTOMOBILISTEN:

Een zeer goede band. In de regen gedraagt deze band zich zelfverzekerd en voorspelbaar. De band heeft een relatief lage rolweerstand zodat het brandstofverbruik op een goed niveau is. Bij hoge snelheden zijn ze te horen maar storend is het geenszins. Wat duurzaamheid betreft is mij geen overmatige slijtage opgevallen. Ik ben tevreden met deze aankoop en kies volgende keer zeker weer voor dit merk. Een aanrader. [Thomas]

Dit is een band die iedere automobilist kan waarderen bij regen. Water wordt optimaal afgevoerd, waardoor de auto in de regen bijna net zo stuurbaar is als bij droog weer. Rijden op droog wegdek is niet moeilijk, zelfs voor een band zonder enig profiel. Lastiger wordt het wanneer er water is het spel is. Als je wilt rijden in plaats van zwemmen, kies dan voor de Rainsport 3. [Alex]


Hankook Ventus Prime3 K125

Hankook is een Koreaans concern dat al jaren balanceert tussen de middenklasse en het premiumsegment, in de zoektocht naar de ideale prijs-kwaliteitverhouding. Automobilisten profiteren bij Hankook van moderne en zelfs innovatieve technologische oplossingen tegen prijzen uit het middensegment.

Het grootste voordeel van deze Koreaanse band is de korte remweg. In de zomer, met wisselend weer en diep ingedrukte gaspedalen, is dit een buitengewoon belangrijke eigenschap. Hoe hebben ze het voor elkaar gekregen om de remweg met maar liefst 8% in te korten ten opzichte van de voorganger?

  • Op droog wegdek wordt dit verzorgd door de vier centrale groeven met verschillende diepte. Zij vergroten de stijfheid van de constructie en verbeteren de grip op nat wegdek. Het loopvlak droogt sneller en water blijft niet hangen onder de voorzijde.

  • Op droog wegdek is een belangrijke rol weggelegd voor de stijve blokken, die het contactoppervlak met het wegdek verbreden. Dankzij het grotere aantal contactpunten is de grip beter en de band stabieler.

De buitengewone derde plaats in de ranglijst van beste banden in maat 205/55 R16 is zeker geen toeval. De band heeft over de afgelopen jaren erkenning van experts, en nog belangrijker, respect van gebruikers vergaard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze klanten op de Ventus Prime3 K125 al meer dan 5 miljoen kilometer hebben afgelegd, en 99% deze band aan anderen aanraadt.


DE MENING VAN DE AUTOMOBILISTEN:

Zeer goede banden voor een schappelijke prijs. Deze banden werden mij een jaar of 10 geleden aangeraden door mijn garage als eerste banden voor Duitse auto’s. Hoewel ik weinig vertrouwen in het merk had, heb ik zowel zomer- als winterbanden van ze gehad, en mijn monteur heeft gelijk gekregen. De band is echt geweldig: stil op droog en nat wegdek en voorbeeldig in elk seizoen. De zomerbanden zijn fantastisch en ik raad ook de winterbanden aan. Ik wil nooit meer anders. [Thomas]

Deze banden steunen mij dagelijks in de stad en in het weekend over een route van 600 km. Dit is al de 2e set Hankooks om mijn wielen. Ze doen het geweldig, zijn stil en leveren veel grip, zowel bij droog als nat weer. Tot 150 km/u hoor je ze niet. In combinatie met mijn Volvo leveren ze veel comfort en veiligheid. Nog nooit problemen gehad. [Jules30]


De koningin van de elite – Zeetex

Zeetex is een jong merk dat sinds een paar jaar alle populariteitsrecords in de economyklasse aan diggelen rijdt. Zowel de zomer- en winter- als vierseizoenenbanden worden massaal verkocht. Wat ligt aan deze geweldige resultaten van de fabrikant uit de Verenigde Arabische Emiraten ten grondslag? Vooral de hoge kwaliteit producten en toepassing van technologieën die kenmerkend zijn voor hogere prijsklassen.

ZT1000 is een van de eerste budget-zomerbanden die gebruik maakt van de geavanceerde oplossing van een asymmetrisch loopvlak. Twee verschillende zones met blokken en groeven optimaliseren het rijden over droog en nat wegdek. Aan de binnenzijde van het loopvlak bevinden zich massieve schouderblokken, die de stabiliteit op hete, droge wegen ten goede komen. De speciaal voor onstuimig weer vervaardigde groeven aan de buitenzijde kunnen op hun beurt goed met regen overweg.

De Zeetex ZT1000 heeft bij elkaar al bijna 3000 beoordelingen verzameld, waarvan het leeuwendeel zeer positief is. Dit is zeker een aanrader voor mensen met een gematigde rijstijl en beperkt budget.


JULLIE MENING 

Ik ben al een tijdje op deze banden onderweg en kan ze met een gerust hart aanbevelen. Mijn snelheden zijn misschien niet indrukwekkend, want de Honda CR-V komt nou niet bepaald pijlsnel uit de startblokken, maar voor de gewone automobilist zijn ze uitstekend. Waanzinnige grip op asfalt en je komt er ook het bos mee door. Mijn volgende band wordt ook weer ze Zeetex zt1000, tenzij ze nog iets beters op de markt brengen, maar als ik zo naar de slijtage van mijn banden kijk, gaan ze nog wel een paar jaartjes mee. [Robert]

Naar mijn mening een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Op mijn Accord leveren ze geweldige grip op droog wegdek en doen ze het ook erg goed bij regen. Bovendien zijn ze geschikt voor hogere snelheden. Verder zijn de banden redelijk stil, of misschien word ik langzaam doof. Ik heb geprobeerd op deze banden te slippen op een stukje circuit, maar dat kreeg ik bijna niet voor elkaar. Al met al uitstekende banden. [Cambodj]