Het zomerseizoen is in aantocht, maar jij weet nog niet welke banden je moet nemen? Als je op zoek bent naar nieuwe banden in maat 205/55 R16 kan onze ranglijst je hier ongetwijfeld bij helpen. We hebben deze opgesteld op basis van de aanbevelingen van de strengste juryleden, en dat zijn de weggebruikers zelf.

Hoe is het overzicht tot stand gekomen? We hebben beoordelingen van onze klanten uit 2020 verzameld van banden in de door ons gekozen maat. Zo zijn er 5 modellen uit de bus gekomen die uitvoerig zijn uitgeprobeerd en hoog zijn beoordeeld door onze automobilisten. Dit jaar liggen de resultaten vrij dicht bij elkaar.

De zomer is de tijd van verre reizen dus zijn goede banden geen overbodige luxe.

Banden in maat 205/55 R16 komen erg veel voor. Ze worden dan ook gemonteerd op auto's uit verschillende klassen. Denk hierbij aan een VW Golf, VW Passat, Audi A3, Audi A4, Audi A6, Skoda Octavia, Skoda Superb, BMW 3-serie, Toyota Avensis, Renault Megane, Renault Laguna, Ford Focus, Ford Mondeo, Seat Leon en Mercedes C-klasse.

Dit zijn de resultaten:

ModelGemiddelde beoordeling*
Uniroyal RainSport 55,60
Dunlop SP Sport Bluresponse5,55
Uniroyal Rainsport 35,55
Goodyear Efficientgrip Performance 25,55
Nokian Wetproof5,55

*De ranking is opgesteld op basis van cijfers (op een schaal van 1-6) die in 2020 zijn toegekend door klanten van Oponeo. In het overzicht staan alleen modellen die een zeker minimumaantal beoordelingen hebben gekregen. De resultaten in onze winkel kunnen verschillen van die in het overzicht, omdat de hier getoonde cijfers alleen betrekking hebben op de betreffende maat.

Uniroyal RainSport 5

Op de eerste plaats een model uit het middensegment dat niet lang geleden is uitgebracht. Ondanks de korte aanwezigheid op de markt heeft het al vele automobilisten weten te overtuigen. Zij kochten deze band en gaven vervolgens hoge cijfers. Een gemiddelde van 5,6 van de 6 betekent dat het geen toevalstreffer is.

De Uniroyal RainSport 5 is een zogenaamde regenband dus het zal niemand verbazen dat vooral de prestaties op nat wegdek niets te wensen overlaten. Dit is met name te danken aan alweer de volgende generatie van de unieke Shark Skin-technologie. Het loopvlak is geïnspireerd door oplossingen die werken in de natuur en doeltreffende bescherming bieden tegen aquaplaning, oftewel gripverlies tijdens het rijden door een laag water, bijv. een grote plas. Dit merk, dat onderdeel uitmaakt van het Continental-concern, heeft de band zodanig afgewerkt dat deze ook goed stuurt op droge wegen.

Klanten van Oponeo schrijven in hun beoordelingen dat de Uniroyal RainSport 5 de rijveiligheid bevordert. Ook benadrukken ze vaak dat deze er geweldig uit ziet en visueel de aandacht trekt, wat tegenwoordig een belangrijk aspect is voor veel klanten. 

Ter bevestiging enkele meningen van onze klanten:

Naar mijn mening zijn deze banden weergaloos op nat wegdek. Op het droge zijn ze stil genoeg om door te gaan voor premiumband. Zeer goede controle en veel bescherming tegen aquaplaning. Ik rijd er heerlijk op. Leuk ontwerp ook. Voor mij de nummer 1 wat betreft prijs/kwaliteit en prijs/veiligheid. Echt een aanrader. Paul B

Je rijdt stil, comfortabel en vooral veilig met de Uniroyal RainSport 5! Ik kan deze band met een schoon geweten aanbevelen aan iedere automobilist die houdt van stilte, comfort en veiligheid in de auto. De banden "kleven" krachtig aan het wegdek, of het nu regen of zonneschijn is! Bovendien hebben de banden een zeer interessant loopvlak dat er geweldig uitziet rond de velgen. Mijn banden trekken de aandacht van andere weggebruikers! Hans ten Velde

Dunlop SP Sport Bluresponse

Dit model is al sinds enkele seizoenen populair en staat dan ook regelmatig in onze rankings. De band wordt goed beoordeeld door zowel weggebruikers als branchespecialisten die tests uitvoeren. Dit is het ultieme bewijs dat de Dunlop SP Sport Bluresponse geweldige eigenschappen te bieden heeft.

De sterkste kant van deze band uit de premiumklasse is volgens klanten van Oponeo de uitstekende grip op droog wegdek. Ook de tractie bij nat weer wordt op prijs gesteld. Dit is te danken aan vele aspecten waaronder een speciaal rubbermengsel met polymeren en een asymmetrisch loopvlak met een groot contactoppervlak. Automobilisten maken in hun beoordelingen melding van een ander groot voordeel, namelijk het geringe lawaai, wat het reiscomfort ten goede komt. Dat is dan weer te danken aan de zorgvuldig afgewerkte groeven bij de schouders.

Een greep uit de recensies van de Dunlop SP Sport Bluresponse:

Ik kan deze band met een zuiver geweten aanraden. Geweldige tractie ongeacht het wegdek en het weer. De banden houden mijn auto stevig op de weg, ook bij mij agressieve rijstijl. Ze zijn ook erg stil. Ik voel dat ik de volledige controle over het voertuig heb. Willem

Ik ben lang op zoek geweest naar goede banden. Ik geef deze banden een dikke 10 omdat ze mijn auto voorbeeldig in het spoor houden en goed water afvoeren op regenachtige dagen. Ze zij stil en rijden zacht, waardoor je ook nog wat brandstof bespaart. Van harte aanbevolen! Patrick

Uniroyal Rainsport 3

Dit is alweer de tweede vertegenwoordiger van Uniroyal in ons overzicht van best beoordeelde banden in maat 205/55 R16. De Rainsport 3 is de voorganger van de winnaar de RainSport 5, wat aantoont hoeveel vertrouwen weggebruikers hebben in deze serie.

De band rijdt zeker en stabiel op droog wegdek en reageert snel op stuurbewegingen. Het is bovenal een echte aanrader voor ritten op een veeleisend, nat wegdek. Deze band heeft dan ook niet voor niets een paraplu-symbool! Het geoptimaliseerde groevenpatroon (Shark Skin Technology) voert doeltreffend water af zodat we de controle over de auto houden, zelfs wanneer het weer niet al te best is. Dit zorgt ook voor een korte remweg. 

Wat zeggen automobilisten die de kans hebben gehad om deze band uit te proberen?

Er is geen betere band voor in de regen. Op het droge kleeft het rubber mooi aan de weg en als het gaat regenen merk je dat eigenlijk nauwelijks. Aquaplaning bestaat niet met deze band. Rijden maar! Marc

De Uniroyal Rainsport 3 is een positieve verrassing gebleken. De banden houden de auto uitstekend op droog en nat wegdek, wat voor mij erg belangrijk is. Ze zijn stil en zacht waardoor ik erg comfortabel rijd ondanks de nogal harde ophanging van mijn auto. Snel een bocht nemen is voor deze banden geen enkel probleem. Dit is top! Ik heb mijn auto opnieuw ontdekt met deze banden. Jan

Goodyear Efficientgrip Performance 2

Een andere onderscheiden band is de Goodyear Efficientgrip Performance 2, behorend tot de premiumklasse. Op basis van de beoordelingen van onze klanten kun je stellen dat betrouwbaarheid de kracht is van deze band. 

De positieve meningen zijn niet zomaar komen aanwaaien. De fabrikant heeft vele moderne oplossingen toegepast die van invloed zijn op de prestaties en daarmee de veiligheid van de inzittenden. Een daarvan is de Wet Braking-technologie, die de eigenschappen van een zacht compound combineert met zorgvuldig ontworpen blokken. 

Het resultaat? Geweldige tractie en een korte remweg op natte wegen. De Mileage Plus Technology zorgt op haar beurt voor een lange levensduur van de band, zodat je meer kilometers aflegt met behoud van alle goede eigenschappen.

Onze klanten beschrijven hun ervaringen met de Goodyear Efficientgrip Performance 2 als volgt:

Zeer goede banden die de auto geweldig op de weg houden met uiteenlopende lente- en zomerweer. Ik ben nog nooit voor vervelende verrassingen komen te staan, terwijl ik best wel wat hachelijke situaties heb meegemaakt onderweg. De banden zijn erg stil, zelfs op de snelweg. Een aanrader! Tom

De banden hechten zeer goed aan droog asfalt maar zijn ook betrouwbaar bij regen. Bovendien zijn ze erg stil, wat heel fijn is op de lange afstand. Roel

Nokian Wetproof

Uitstekende grip onder alle omstandigheden en stabiliteit; dit soort woorden kom je al snel tegen wanneer je de beoordelingen van klanten van Oponeo over de Nokian Wetproof leest. Deze Finse zomerband valt bij vele weggebruikers in de smaak.

De band heeft een asymmetrisch loopvlak met verschillende elementen dddvoor verschillende eigenschappen. Het buitengebied van de band verbetert de stuurprecisie terwijl de veilige zone tractie en zekerheid garandeert bij brandende zon, stortregen en alles daar tussenin. Daarnaast heeft Nokian Tyres geprobeerd een stille band te maken met een lage rolweerstand, zodat de auto minder brandstof verbruikt.

Worden deze beloftes ingelost? Laten we enkele beoordelingen lezen:

De beste banden die ik ooit heb gehad! Ik heb kinderen dus veiligheid en comfort zijn essentieel. De band doet het geweldig op zowel droge als natte wegen. Ze houden de auto uitstekend op de weg. Ik ga ze zeker weer nemen de volgende keer! Claire9220

Een stille band met goede grip. De auto blijft altijd stabiel, zelfs op hoge snelheid in de bochten. Een goede keuze. Bij hevige regenval voeren ze geweldig water af. A. M.

Hoe kies je goede zomerbanden?

Hoewel dit een ingewikkelde kwestie lijkt, valt het in werkelijkheid heel erg mee. Stel om te beginnen vast welke maat jouw auto nodig heeft. Als je dit niet zeker weet, maak dan gebruik van onze speciale tool. Je hoeft alleen maar wat basisinformatie over je auto in te voeren.

In de volgende stap zie je aanbevolen banden in jouw maat. Je kunt afgaan op de opinies van specialisten, bijv. van de ADAC of andere motorrijtuigenorganisaties. Ook de meningen van weggebruikers zijn waardevol omdat zij in de gelegenheid zijn geweest om banden in allerlei situaties uit te testen.

Wanneer je twijfelt tussen enkele modellen, bedenk dan goed wat jouw specifieke behoeften en verwachtingen zij. Stem de bandenkeuze af op je rijstijl, de omgeving waarin je onderweg bent en je budget. Voor het gemak kun je onze vergelijker gebruiken. De keuze is enorm op Oponeo dus er zit gegarandeerd iets voor je bij.