De samenstelling van het rubbermengsel van zomerbanden moet u wisselen bij temperaturen boven 7°C. Onder deze grens worden zomerbanden hard en verliezen hiermee hun goede grip.
Zomerbanden hebben een asymmetrisch (niet-directioneel) loopvlakprofiel en de profieldiepte van zomerbanden is minder diep waardoor ze een zeer goede grip hebben op een droog wegdek. Wat niet iedereen weet is dat zomerbanden ook gekenmerkt worden door een goede waterafvoer en daarmee een kleiner risico op aquaplaning waardoor ze ook bij regen de beste keuze zijn.
Wanneer gebruik ik zomerbanden?
Zomerbanden worden aangeraden aan chauffeurs die meer dan 10.000 kilometer per jaar en vaak buiten de stad rijden. Zomerbanden zijn ook een goede keuze voor chauffeurs die dynamisch rijden- of voor beginnende chauffeurs; met hun veel betere wegligging zorgen zomerbanden voor meer veiligheid; zo is de remweg van zomerbanden bij 15 °C ruim 20% korter in vergelijking met winterbanden.
Van alle soorten banden rijden zomerbanden het stilst, en het rijcomfort is dan ook het grootst. De speciale rubberlegering en de profieldiepte geeft de band meer contact met de weg en daarmee een lage rolweerstand. De lage rolweerstand zorgt voor een lager brandstofverbruik en een beperking van de CO2-uitstoot in de atmosfeer. Dankzij deze kenmerken kan men vele zomerbanden vinden die als ecologisch product zijn aangeduid
Zomerbanden verslijten trager dan all season banden en winterbanden, onder meer doordat er een harder rubbermengsel wordt gebruikt voor de productie dan voor all season banden en winterbanden. Vandaar dat winterbanden in de zomer vaak wordt afgeraden.