Bandenspanning auto

Begin met het kiezen van een merk

Bandenspanning

Lage bandendruk kan tot enkele negatieve gevolgen leiden: aanzienlijk langere remweg op een nat wegdek, grotere risico op aquaplaning, verkeerde reacties van de auto op de manoeuvreereigenschappen, het voorkomen van overstuur of onderstuur, problemen met het parkeren (moeilijke stuurbewegingen), risico op explosie van de band tijdens de rij, sneller verbruik van stuursysteem en snellere slijtage. De enige voordeel is verhoogd rijcomfort (het betere dempen van de hobbels in de weg). Enthousiasten van het off-road rijden verlagen de bandendruk om de tractie te verbeteren.

Anderzijds resulteert te hoge bandenspanning in de ergere tractie ( er is minder contact met het oppervlakte), toename van het rijcomfort ( er dempt erger hobbels op de wegen, groter geluidniveau), de ophanging onderdelen (trillingen worden zwakker gedempt), groter risico op de lekkage of de beschadiging van de band, groter verbruik van het centrale deel van het loopvlak. Als het over voordelige kanten gaat, dan verschaft het stabiliteit in de bochten en het lager niveau van het brandstofverbruik door de lager rolweerstand.

Het is aanbevolen om deze één keer per twee weken nagaan en voor elke langere route. Met behulp van onze spanningstabel kunt u dat checken.

Welke bandenspanning voor een 155/70 R13 aanhanger of auto met dezelfde bandenmaat?

De optimale bandenspanning voor 13-inch banden, op populaire auto- of aanhangermodellen, varieert tussen 2,1 en 2,5 bar voor de vooras. Voor de achteras zijn de waarden iets anders, variërend van 1,8 tot 2,5 bar. Het is echter goed om in gedachten te houden dat de opgegeven waarden kunnen variëren afhankelijk van het merk en het bouwjaar van de auto of aanhanger.

Welke bandenspanning voor 185/65 R15-banden is geschikt?

Bestuurders twijfelen vaak over het aantal eenheden lucht waarmee ze hun wielen moeten oppompen. De aanbevolen gemiddelde spanning voor 15-inch banden ligt tussen 2,1 en 2,3 bar voor de vooras en tussen 1,9 en 2,9 bar voor de achteras. De aanbevolen waarden moeten echter altijd worden geraadpleegd in het handboek van de auto of op de tankdop, omdat ze kunnen variëren afhankelijk van het model of productiejaar van de auto.

Welke bandenspanning voor 195/50 r15-banden?

Gemiddelde waarden variëren van ongeveer 2,2 tot 2,4 bar op de vooras en 2 tot 2,7 bar op de achteras. We moeten er echter rekening mee houden dat de spanning in 15-inch banden niet volledig afhankelijk is van de bandenmaat. Het is vooral de moeite waard om rekening te houden met de aanbevelingen van de autofabrikant, die de optimale waarden geven. Deze zijn te vinden op de tankdop, op een label bij de deur en in het handboek van de auto.

Hoeveel bandenspanning voor 205/55 R16-banden

Goed opgepompte banden zijn essentieel voor veilig rijden. De correcte, gemiddelde bandenspanning voor de 16'' voor en achteras moet respectievelijk tussen 2,2 en 2,5 BAR en tussen 2,9 en 3,0 BAR liggen. Let op, deze cijfers zijn slechts indicatief en er is geen betere manier om de vereiste bandenspanning te controleren dan de specificaties van de autofabrikant. Deze zijn te vinden in de handleiding, op de tankklep of op een voorportier.