Snelheidsindex voor banden

 • Auteur: BANDEN-OPONEO.BE

Zie je jezelf niet echt als een autospecialist, maar is het weer tijd voor een bandenwissel? We hebben speciaal voor jou informatie verzameld over de snelheidsindex van banden - wat is het, en waarom is het de moeite waard erop te letten? Ontdek hier alles over deze index en welke gevaren het gebruik van verkeerde banden met zich meebrengt.

Snelheidsindex van een band.

Snelheidsindex van een band.

Wat is de snelheidsindex van banden?

De snelheidsindex van banden geeft de maximaal toegestane snelheid aan die je met de band kunt rijden. Deze snelheid geldt bij de maximale belasting, zoals wordt beschreven door de loadindex. Deze twee indexen zijn onafhankelijk van elkaar, maar je moet altijd op beide getallen letten als je banden onder een auto monteert. Overschrijd je de maximale belasting van de draagvermogenindex, dan is de snelheidsindex niet meer betrouwbaar. Zorg dus altijd dat je auto aan beide indexen voldoet.

De markering die naar de snelheidsindex verwijst, is zichtbaar als letters en cijfers op de zijkant van de band. Bij de goedkeuring van de auto wordt door de fabrikant aangegeven welke snelheidsindex van toepassing is op de auto. De fabrikant bepaalt de parameters van de auto, met inachtneming van het vermogen van de auto, belasting en andere parameters die de rijveiligheid beïnvloeden. Hou dus bij het wisselen van zomerbanden of winterbanden altijd rekening met de snelheids- en loadindex.

Seizoensbanden en snelheidsindex

In het geval van zomerbanden is het niet toegestaan om banden te gebruiken met een lagere snelheidsindex dan de snelheidsindex die door de fabrikant. Bij winterbanden ligt het iets anders. De snelheidsindex voor winterbanden, en de gebruiksregels daarvoor, zijn vastgelegd in de bepalingen van de Europese Unie (Richtlijn 92/23/EEG).

Volgens deze voorschriften kan er bij winterbanden een lagere snelheidsindex gebruikt worden dan door de fabrikant is aanbevolen, zolang deze niet lager is dan de Q-index (Q = 160 km/h). Als er onder de auto banden zijn gemonteerd met een lagere snelheidsindex, dan moet de markering zo geplaatst worden dat het voor de bestuurder zichtbaar is.

Ondanks dat het is toegestaan, is het toch beter om goed na te denken over het gebruik van banden met een lagere snelheidsindex. De banden kunnen namelijk sneller slijten en de auto kan anders gaan reageren dan je gewend bent. Om comfortabel en veilig te rijden mag de snelheidsindex van banden niet lager zijn dan 1 letter lager dan de goedgekeurde index.


Informatie over verandering van banden snelheidsindex.

Informatie over verandering van banden snelheidsindex.

Bij het kiezen van banden geven de markeringen op de zijkant van de band waardevolle informatie. De keuze van juiste banden is belangrijk voor veiligheid en comfort. De belangrijkste markeringen, waar je bij de keuze van de band rekening mee moet houden, zijn: maat, draagvermogen (loadindex), snelheidsindex, productiedatum en -plaats.

Wat kan er gebeuren als je banden met een onjuiste snelheidsindex monteert?

Hogere indexen dan de goedgekeurde?

 • Gevaarlijke situaties tijdens het autorijden. Door de verkeerde banden kan de auto anders sturen en anders reageren.

 • De band kan ontploffen zodat je de macht over het stuur verliest.

 • Bij een auto-ongeluk kan de verzekeraar weigeren de schadevergoeding uit te betalen, omdat je op de verkeerde banden hebt gereden.

 • Verlies van garantie op de gekochte banden. Monteer je banden met de verkeerde snelheidsindex, dan kan de garantie op de autobanden komen te vervallen.

 • Bij een routinecontrole kan de politie je een boete geven omdat je verkeerde banden onder je auto hebt.

Wat gebeurt er als ik kies voor autobanden met een hogere index dan voorgeschreven?

Je kunt banden laten monteren met een hogere draagvermogen- en snelheidsindex dan voorgeschreven door de fabrikant. Maar is het eigenlijk wel de moeite waard om je autobanden om te wisselen voor exemplaren met hogere indexen?

De voordelen van het gebruik van banden met een hogere index: De nadelen van het gebruik van banden met een hogere index:
Ze maken de auto stabieler, bijvoorbeeld tijdens het rijden met tegenwind De banden kosten meer
Het rijden preciezer en de auto reageert beter op de bewegingen van het stuurwiel ‘Versteviging van de auto’– hierdoor vermindert het rijcomfort
Zekerder sturen tijdens sportief rijden    Grotere rolweerstand, daardoor verhoging van het  brandstofverbruik
De auto gaat makkelijker door de bochten Banden met een hogere index beïnvloeden andere rijeigenschappen van de auto
Wat vindt u van dit artikel?
Beoordeel ons

Dank u wel
Plaats uw opmerking
(Pas op! De inhoud van de geplaatste berichten worden gemodereerd.)

 1. Veilig betalen
  & SSL certificaat
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen originele
  producten
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Europees
  verkoopnetwerk