Je kent vast wel het effect van een paar mooie wielen onder je auto.  Je autobanden vallen beter op als ze om een mooie velg zitten en ook het uiterlijk van je auto knapt op van een velg die er goed uit ziet. Door dagelijks gebruik kunnen met name lichtmetalen velgen makkelijk beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan dat ene stoeprandje wat je niet kon ontwijken, waardoor er nu een mooie kras op je velg zit.

Verschillende soorten en kleuren velgen in een rek

Om je velgen weer mooi te maken, kun je ze (laten) spuiten. Hierbij wordt er een nieuwe laag velgenlak over je velgen gespoten. Kleine oneffenheden, beschadigingen en kleurverschillen verdwijnen daardoor, waarna de velg er weer als nieuw uit ziet. Je kunt dit ook doen als je de velg in een andere kleur wilt spuiten. Bijvoorbeeld als je lichtgrijze aluminium velgen hebt, maar je vindt het mooier om ze zwart te maken. 

Hoe kun je zelf je velgen spuiten?

Velgen spuiten is vaak een klusje voor de garage of de spuiterij. Maar als je handig bent en een beetje verstand hebt van auto’s en wielen, dan kun je het ook zelf doen. Hieronder geven we een stappenplan om je op weg te helpen.

Man maakt velg van auto schoon met een waterspuit

1. Velgen afmonteren

Voor een mooi resultaat en om je auto te beschermen, moet je eerst de wielen van de auto af halen. Het afmonteren is trouwens niet altijd nodig.  Als je velgen heel lelijk zijn, dan zul je ze moeten demonteren, zodat ze eerst geschuurd of gestraald kunnen worden.  Wil je alleen de velgkleur veranderen , dan kun je speciale elastische afdekfolie gebruiken. Deze beschermt de banden en je auto tegen verfspatten. Je kunt de wielen dan gewoon op je auto laten zitten als je ze gaat spuiten. 

2. Velgen stralen/schuren

Voor het beste resultaat is het goed om de oude laklaag te laten verwijderen. Je kunt de velgen laten stralen bij een speciaal bedrijf. Bij deze methode wordt alle lak van de velg af gehaald en blijft alleen een aluminium velg zonder laklaag over. 

Als de laklaag nog goed is, kun je deze ook gewoon licht opschuren. Maak vooraf eerst de velg goed schoon en gebruik ook een beetje ontvetter.  Zo slijt het schuurpapier minder hard. Schuur hierna alle loszittende verflagen en krassen weg. De velg moet helemaal glad zijn.

3. Grondverf aanbrengen

De volgende stap is het aanbrengen van een laag primer op de schoongemaakte velg. Deze laag zorgt dat de velg niet gaat oxideren en vormt meteen de basis voor de velgenlak. Breng een paar lagen van deze grondverf aan . Vergeet hierbij niet om ook grondverf aan te brengen op eventuele velgkapjes, zodat kleurverschil voorkomen wordt.

4. Filler gebruiken voor een strak oppervlak

Door oxidatie van velgen kunnen kleine putjes ontstaan. Soms zijn deze na het schuren en primen nog steeds zichtbaar of voelbaar. Je kunt dit oplossen door filler te gebruiken. Dit spuit je in de putjes om ze vlak te maken. Daarna schuur je de velg nat met korrel 1200 zodat het mooi glad wordt. Daarna moet je de velg weer goed schoonmaken en ontvetten, zodat je de lak aan kunt gaan brengen.

5. De velgen spuiten met spuitlak

Nu is het tijd om je velgen te gaan spuiten in de definitieve kleur. Hiervoor gebruik je speciale velgenlak. Kijk goed welk gedeelte straks zichtbaar is als het wiel weer onder je auto zit, zodat je weet welke delen de juiste kleur moeten hebben.  Met een speciale velgenlak spuit je daarna de velgen. Doe dit in meerdere dunne lagen zodat alles goed gedekt is en de verf niet gaat druipen.

6. Aflakken

De laatste stap is het aflakken van de velgen.  Hiervoor gebruik je blanke lak of 2K lak. Het verschil tussen 2K lak en gewone lak is dat de 2K lak beter beschermt tegen benzine en chemicaliën. Spuit meerdere lagen lak op de velg, zodat een goede beschermingslaag ontstaat. Maak dunne laagjes en laat elke laag goed opdrogen. Als de lak na minimaal 24 uur drogen goed uitgehard is, kun je de velgen weer in elkaar zetten en de autoband op je auto monteren.

Makkelijk van kleur veranderen met velgenfolie

goude velg

Zelf velgen spuiten is dus een goede manier om de velgen van je auto een ander kleurtje te geven. Maar soms kan het gebeuren dat het resultaat wat tegenvalt of dat de kleur niet naar je zin is. Je kunt het dan laten overdoen door een professionele spuiterij, maar dat kost al snel €250. Een goedkoop alternatief is het gebruik van velgenfolie uit een flesje.

Dit is spuitbare velgenfolie die een rubberachtig laagje op je velgen vormt. De velgenfolie is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder hoogglans wit, matzwart, hoogglans grijs, zijdegroen en antraciet metallic. Bevalt de kleur je niet of wil je iets anders, dan kun je de folie verwijderen en er een andere kleur op spuiten. Het kost veel minder dan professioneel laten overspuiten, namelijk zo’n 50 euro, en je kunt met deze folie ook je spiegels en bumpers dezelfde kleur geven.

Knap je velgen op, of geef ze een andere kleur

Als je lichtmetalen velgen beschadigd zijn door corrosie of botsingen met stoepranden, dan kun je ze snel opknappen door ze te spuiten. Je kunt dit laten doen of zelf doen. Overspuiten is ook handig als je de kleur van de velgen wilt veranderen.  Wil je een goedkope en snelle oplossing, dan kun je velgenfolie gebruiken.