Bandenmaat Berekenen

Wat zijn alternatieve banden?

Alternatieve banden hebben optionele bandenmaten die u veilig in uw auto kan laten monteren.
Wanneer moet ik mijn banden uitwisselen?
Alternatieve banden worden gebruikt om bepaalde parameters te wijzigen bv. lengte van de remweg maar alternatieve maat van uw band kan grote invloed op de uitgaven van u hebben omdat de banden met kleiner diameter zijn goedkoper.
Hie kan ik de alternatieve bandenmaat berekenen?
Alternatieve bandenmaat is een resultaat van de vergelijking van buitendiameter van de band en geadviseerde als een alternatief. Indien het van +1,5% en -2% verschilt, kan de band als een alternatieve band gebruikt worden. Bandencalculator
Alternative banden voor uw auto

Selecteer bandenmaat

Ik weet niet welke maat te kiezen

(mm)
(%)
(")
Standaard maat Het meest gebruikt, standaard genoemd. De beste manier om de alternatieve bandenmaat te vinden. Normaal kleiner dan de optionele.
Alternatieve maat Minder bekend, dikwijls groter dan de standaard maat
Selecteer uw voertuig. Vindt uw standaard maat en alternatieve uit het producent catalogus

Het selecteren van alternatieve banden - belangrijke tips

Pas op!

Alternatieve banden calculator houdt geen rekening met het merk en model van het voertuig waarop de banden gemonteerd zijn. Zijn aanwijzingen dienen niet als bindend worden beschouwd.

Het is niet aanbevolen om de standaard maat 225/45 R18 wijzigen voor 185/80R13 door de grote maat van de remschijven die in 18" wielen gemonteerd worden. U kunt ook 185/80R13 voor 225/40R18 wijzigen vanwege het plaatsgebrek in de wielkast.

Het is het veiligst om hetzelfde velgdiameter te kiezen bij het selecteren van de alternatieve bandenmaat. Indien u de velgmaat wilt wijzigen, stel eerst een vraag onze Klantenservice of een andere specialist. De juiste banden voor uw auto kunt u met behulp van onze tool vinden. Het selecteren van de maat voor uw voertuig.

Tussen +1.5% - 2%

De alternatieve bandenmaat is een combinatie van het buitendiameter van de standaard band en deze die geadviseerde als de alternatief is. Indien het verschil tussen +1,5% -2% is, mocht u deze maat voor uw alternatieve banden kiezen.

Goedgekeurde maat

De berekening van de alternatieve bandenmaat is aanbevolen als je met de goedkeurde voor ons bandenmaat vergelijkt. Als op uw auto alternatieve bandenmaat al.gemonteerd is, dan kan de berekende bandenmaat onjuist zijn. Goedgekeurde bandenmaat voor uw auto kunt u in uw instructieboekje vinden of met behulp van onze bandenmaat configurator.

Bredere band - voordelen en nadelen

 • Meer grip
 • Verkorte remweg
 • Snellere reactietijd van de auto en beter stabiliteit in bochten.
 • Hogere prijs van de band
 • Toegenomen brandstofverbruik
 • Slechter trillingen dempen
 • Hogere niveau van lawaai
 • Lagere waterafvoer ( grotere risico op aquaplaning)

Smallere band - voordelen en nadelen

 • Beter aquaplaning weerstand
 • Toename van rijcomfort
 • Minder lawaai
 • Lagere prijs
 • Minder grip
 • Ergere bochtenwerk
 • Langere remweg

Pas op de snelheidsmeter

Als man de alternatieve band gebruikt met een groter diameter, wordt de resultaat van de snelheidsmeter verkeerd - de kilometerteller gaat lagere snelheid aangeven. Als u kleinere wielen dan de standaard monteert, gaat de kilometerteller hogere snelheid tonen.

Let op de diameter van de band

Onze tool geeft aan welke maten bevinden zich tussen +1,5% en 2% van het buiten diameter van standaard maat. Vergeet niet dat deze maten zijn alleen maar de suggestie. Desondanks de maat berekend wordt, is er een mogelijkheid dat het onjuist blijkt te zijn. Alvorens u de alternatieve maat kiest, maak gebruik van onze bandenmaat configurator of controleer in uw autoboek welke maten geadviseerd worden als de optionele en op welke manier moet u deze alternatieve maten zoeken.

Alternative banden - begrippenlijst

Bandenafmeting wordt door enkele delen uitgedrukt, bv.: 205/55R16. Het eerste deel van deze codering (205) is de breedte (in mm). Het tweede deel is het profiel van de band (55). Het laatste deel betekent velgdiameter, waarop de band gemonteerd zal worden en ook constructie van de band (in dit geval R dus radiaal).

Snelheids​​index - is een maximale snelheid waarmee uw auto togelaten is op een bepaalde band. Snelheidsindex wordt uitgedrukt in letters zoals: T (190 km / h), H (210 km / h), V (240 km / h). Monteer altijd banden met snelheidsindex die door de producent van uw auto aanbevolen is.

Draagvermogen geeft een symbool LI (Load Index)aan voor een maximaal belasting op een gegeven band in kilogram. Draagvermogen wordt in aantallen zoals 91 betekent 615kg en dat is een maximaal gewicht op deze band. Monteer altijd banden met draagvermogen die door de producent voor uw auto bepaalt is.

Buitendiameter van de band bevat de afstand van de bovenkant van het loopvlak tot de grond.

Bandencalculator
(mm) (%) (") (") (km/uur)
Standaard
bandenmaat
Diameter (mm)Snelheidsverschil (km/uur) 50 100 150 Het verschil tussen diameters
Alternatieve band
Diameter (mm)Snelheidsverschil (km/uur) Het verschil tussen diameters
%
Als je precies weet op welke manier kunt u de bandenmaat selecteren, gebruik deze tool. Kies eerst standaard grootte en dan vergelijk enkele bandenmaten die volgens u bij uw auto gemonteerd mag worden. Wij markeren positieve resultaat met groen en negatieve met rood.
Als je precies weet op welke manier kunt u de bandenmaat selecteren, gebruik deze tool. Kies eerst standaard grootte en dan vergelijk enkele bandenmaten die volgens u bij uw auto gemonteerd mag worden. Wij markeren positieve resultaat met groen en negatieve met rood.

Alternatieve banden kunnen bijna in elke auto gemonteerd worden. Er wordt voor elke auto standaard maat bepaalt die een fabrikant adviseert hoewel er altijd een mogelijkheid is om alternatieve maten te gebruiken (wat groter of wat kleiner dan standaard maat).

Het selecteren van de alternatieve maat wordt vaak met een behoefte van de verandering van band en velg diameter. In het geval van de montage van kleinere diameter van de band, gaat het profiel automatisch verlaagd worden. Houd er rekening met het feit dat na het kiezen voor de alternatieve maat, kunt u ook wijzigingen van het gebruik van brandstof of tractie waarnemen. Hoe grotere wijzigingen van de maat, hoe meer veranderingen: bv. bredere band staat voor betere tractie als u op een droog wegdek rijdt, verbruikt u dan meer brandstof dan normaal. (dus ook krijgt u hogere rolweerstand). Aan de andere kant zijn kleinere maten goedkoper en bereiken ze eveneens goede prestaties onder winterse omstandigheden. Dat kan ook in het lezen van uw Op zijn beurt, kleiner en dunner bandenmaat zijn goedkoper dan bredere banden en ze beter presteren onder winterse omstandigheden. Het gebruik van de vervangende bandenmaten kan ook tot veranderingen in de indicaties van snelheidsmeter leiden - u kunt daadwerkelijk een paar km / uur sneller of langzamer rijden dan geven resultaten.op het dashboard aan.

Let op! Als u onjuiste bandenmaat voor uw auto kiest en dan monteert, loopt u een hoog risico. U kunt de maat van het binnendiameter wijzigen maar de wijziging niet groter dan 2% mag zijn. Onjuiste alternatieve maat kan tot ernstige ongevallen en storingen leiden. Het effect hiervan kan het snijden van de band zijn of het vernietigen van de elementen van ophanging. Om problemen met de keuze van alternatieve banden te vermijden,kunt u gebruik van onze bandenmaat calculator maken. Deze calculator laat u zien het verschil in de vergelijkbare banden en verkeerde lezing van een speedmeter.