Het zware seizoen voor de banden komt met grote stappen dichterbij. Hoewel de winter van vorig jaar nogal zacht was, is het van belang om voorbereid te zijn op de ergste omstandigheden en winterbanden van topklasse op de auto te monteren. Welke modellen zijn het best? Er zijn enkele producten die als beste uit de ADAC-tests komen. 

Waarom zijn de ADAC-tests van belang?

De beroemde Duitse automobielclub ADAC is al 116 jaar actief ten behoeve van de verkeersveiligheid. De autoclub houdt zich met veel meer zaken bezig dan alleen banden. Dit is ook niet vreemd als je beseft dat de autoclub ruim 18 miljoen leden en enkele duizenden medewerkers heeft. ADAC bevordert de ontwikkeling van infrastructuur, organiseert cursussen voor bestuurders en beheert een uitgebreid wegenwachtnetwerk. Tot de belangrijkste activiteiten van de Duitse motoclub behoren onderzoeken en tests gericht op het verbeteren van de verkeersveiligheid. In de ADAC-onderzoekscentra worden niet alleen auto's getest, maar ook accessoires zoals kinderstoeltjes.

Een van de meest interessante ADAC-initiatieven is het periodiek testen van banden. Elk jaar worden er door experts geselecteerde banden in twee of drie maten onafhankelijk getest. In het voorjaar worden meestal de zomer- en all season-banden getest en in het najaar de winterbanden. Alle resultaten worden in de media en op internet bekend gemaakt. Hierdoor kunnen automobilisten over de hele wereld kennis nemen van de uitslagen van alle tests voordat het seizoen begint.

Waarmee wordt bij de ADAC-tests rekening gehouden?

De banden ondergaan meerdere tests, die nagaan hoe ze zich onder verschillende omstandigheden op de weg gedragen. Daarbij wordt rekening gehouden met 7 factoren die in grotere of kleinere mate invloed hebben op de eindbeoordeling.

 • levensduur (10% van de beoordeling)
 • brandstofverbruik (10% van de beoordeling),
 • lawaai en rijcomfort (5% van de beoordeling),
 • bandgedrag op droog wegdek (15% van de beoordeling),
 • bandgedrag op nat wegdek (30% van de beoordeling),
 • bandgedrag op besneeuwd wegdek (20% van de beoordeling),
 • bandgedrag op verijste wegdek (10% van de beoordeling).

In iedere categorie wordt een cijfer van 0,5 tot 5,5 toegekend. Hoe lager het cijfer, hoe beter de uitslag. Aan de hand van de deeluitslagen wordt het algemene resultaat berekend. De cijfers zien er als volgt uit:

 • van 0,5 tot 1,5 – zeer goed (sehr gut)
 • van 1,5 tot 2,5 – goed (gut)
 • van 2,5 do 3,5 – bevredigend (befriedigend)
 • van 3,6 do 4,5 – voldoende  (ausreichend)
 • Meer dan 4,5 – onvoldoende (mangelhaft)

Een aanbevolen model moet een goede beoordeling scoren in alle categorieën

Om de veiligheid van de autobestuurders te waarborgen, heeft de organisatie besloten dat alleen een model dat in alle categorieën goed scoort, een aanbeveling kan ontvangen. Bij het opstellen van de testresultaten wordt er speciale aandacht besteed aan de balans van de banden. Zo kan een band de test niet winnen als deze een goed brandstofverbruik en een lange levensduur heeft maar niet veilig is op nat wegdek.

Opvallend genoeg werd de hoogste beoordeling (zeer goed) door ADAC tot nu toe nog nooit toegekend. De maximale score zal pas worden toebedeeld aan modellen die in de toekomst tot stand zullen komen na technologische vooruitgang.

Zoals altijd kunnen fabrikanten geen invloed uitoefenen op de selectie van de modellen die aan de test worden onderworpen. De banden worden altijd onafhankelijk gekozen aan de hand van de huidige marktsituatie. Daarom kan men onder de geteste banden altijd iets onverwachts vinden. In de test van dit jaar worden zowel premiumbanden van bekende merken als banden uit lagere prijsklassen getest die al meerdere jaren op de markt aanwezig zijn. Alle geteste banden worden door ADAC gekocht bij openbare distributeurs. Ze worden niet door de fabrikanten naar het onderzoekscentrum gestuurd.

Alle testresultaten op één plek

Op Oponeo.pl vind je zonder moeite de ADAC-testresultaten van alle actuele tests. Je vindt hier ook de resultaten van voorgaande jaren en tests van andere gerenommeerde organisaties. Je kunt de uitslagen met de duizenden beoordelingen van andere bestuurders vergelijken die het betreffende model al hebben uitgeprobeerd.

Als een band die je aandacht trok in de afgelopen jaren niet is opgenomen in de ADAC-tests, bekijk dan andere gewaardeerde bandenranglijsten van de volgende organisaties: Auto, Moto und Sport; AutoZeitung en AutoBild Allrad.