Firestone banden voor een Packard A-One van 1899? Of nieuwe Excelsior banden voor de Oldsmobile Touring Runabout van 1905? Of misschien Michelin banden voor de Ferrari 250 van 1964? Zulke vragen zouden we eindeloos kunnen stellen. Het Amerikaanse bedrijf Coker Tire heeft antwoord op de meeste vragen. Het concern vervaardigt originele banden voor honderden klassieke vertegenwoordigers van de auto-industrie.  

Net als 20 jaar geleden

Het is een echt fenomeen op de bandenmarkt, gedomineerd door een technologische bewapeningswedloop. Niet alleen de verzamelaars van vintage auto’s maar ook degenen die jongere klassiekers verzamelen en alle kleinste details van een gegeven model willen kennen, moeten dit merk net zo goed kennen als ze de beste automonteur in hun omgeving kennen. Coker Tire produceert banden die zeer mogelijk door niemand anders worden geproduceerd – modellen van jaren geleden, Ook die welke niet tot het meest technisch geavanceerde behoren, maar die wel een 100% kopie zijn van de originele uitrusting van de auto’s van 40, 80 en zelfs 120 jaar geleden. De bovengenoemde Packard A-One van het eind van de 19de eeuw is één van deze voorbeelden. Het Amerikaanse bedrijf biedt Firestone 34x4.5 Indy banden voor de antieke Packard aan – banden geraffineerd tot in de kleinste details om zo veel mogelijk op het origineel te lijken: van het geribbelde profiel tot de maat van de Firestone letters op de zijkant van de band. Firestone is één van vele merken die Coker Tire licentie geven voor de productie van banden die lang geleden uit hun standaard aanbod zijn verwijderd.


Coker Tire is bekend onder liefhebbers van klassiekers

Coker Tire is bekend onder liefhebbers van klassiekers


De man van president Reagan

Coker Tire is het werk van Harold Coker, een scheikundige en ondernemer die drie jaar geleden is overleden. Coker werd in 1929 geboren en hij werkte kort voor BFGoodrich bandenbedrijf. In 1958 richtte hij zijn eigen bedrijf op in Tennessee. Zijn idee voor een handelszaak was vanaf het begin duidelijk en afgebakend: productie van banden en wielen voor oude auto’s, waarvan de eigenaars geen genoegen zullen nemen met halve maatregelen of alternatieven. Drie jaar was genoeg voor Coker Tire om reële winst te maken en ze konden zich een nieuwe fabriek en een nieuw hoofdkantoor veroorloven – in 1961 is het bedrijf verhuisd van Athens naar Chattanooga in Tennessee, waar ze tot vandaag zijn gevestigdz. Harold heeft zijn passie voor de automobielindustrie van zijn vader geërfd – een mecanicien en trotse eigenaar van een Ford A van 1927. Coker Junior heeft zijn eigen collectie gemaakt van vintage auto’s en heeft veel erkenning in zijn omgeving gekregen. In 1972 is hij gekozen tot president van Antique Automobile Club of America. Daarnaast was hij in de Republikeinse Partij actief – tijdens Ronald Reagan’s presidentschap was hij uitgenodigd om lid te worden van het overheidsagentschap voor Verkeersveiligheid. Twee weken voor zijn dood werd Harold Coker geïntroduceerd in de Hall of Fame voor de bandenindustrie: Tire Industry Association Hall of Fame. In 2004 kwam zijn oudste zoon Corky aan het roer te staan.


Harold Coker stond aan de wieg van de productie van banden en wielen voor oude auto’s.

Harold Coker stond aan de wieg van de productie van banden en wielen voor oude auto’s.


Banden voor auto’s die niet meer gemaakt worden

 

Harold Coker en zijn bedrijf hebben een soort markt voor collectiewagens helemaal vanaf het begin gecreëerd. Vroeger bestond deze markt eigenlijk niet. Door de jaren heen heeft de Amerikaanse ondernemer zijn aanbod uitgebreid en meer licenties gekregen van internationale concerns uit de bandenindustrie voor producten die je vroeger alleen maar in het museum kon tegenkomen. Vandaag heeft Coker Tire rechten om “vintage” banden te vervaardigen voor merken als Firestone, BFGoodrich, Michelin, Excelsior, US Rubber, US Royal Tires en Universal. Het is vermeldenswaard dat het bedrijf ook banden onder hun eigen merk produceert en racing modellen aanbiedt, bijvoorbeeld voor drag racing, zoals Phoenix Race Tires, M&H Racemaster, Pro-Trac en Hoosier Pro Street Radials, alsook fiets- en motorfietsbanden. Vandaag kunnen wij het brede aanbod van Coker Tire originele banden leveren voor auto’s die alleen de grootste experts op het gebied kennen. We hebben de Packards van de eeuwwisseling 19e-20e eeuw al vernoemd. Behalve dat, kunnen wij merken noemen als Studebaker, Hudson, Nash, Apperson, Chandler, Duesenberg, Paige en Peerless. Het bedrijf produceert verschillende soorten klassieke banden: banden met brede witte zijkant voor grote limousines of hot rods, met smalle witte streep voor de cruiser van de jaren 60, 70 en 80 of de bekende modellen van BFGoodrich met witte letters voor muscle cars zoals Chevrolet Camaro, Ford Mustang of Dodge’s Charger. Voor stevige, veel brandstof verbruikende Amerikaanse auto’s van de jaren 60-70 biedt Coker Tire ook banden met een enkele of dubbele rode streep aan en voor sportieve wagens zoals Chevrolet Corvette, banden met een gouden streep. Daarnaast bieden ze ook banden aan voor motorfietsen, legerwagens en zelfs radiaalbanden met een diagonaal uiterlijk (diagonaalbanden waren veel langer een standaard in USA).



Het bedrijf produceert banden met witte letters voor muscle cars zoals Ford Mustang

Het bedrijf produceert banden met witte letters voor muscle cars zoals Ford Mustang

Europese klassiekers zijn ook belangrijk

De prijzen van vintage banden? De bovengenoemde Firestone banden voor de oudste Packard A-One kosten bijvoorbeeld 339 dollar per stuk. Dat komt vooral door het non-standaard karakter van deze banden. De meerderheid van de banden in meer standaardmaten kost tussen 100-200 dollars per stuk. De hoofddirecteurs van Coker Tire volgen de verzamelaarsmarkt nauwkeurig, daarom hebben ze ook in de laatste jaren besloten om behalve het brede aanbod van Amerikaanse klassiekers ook banden voor Europese merken te produceren. Het gaat niet alleen maar om beroemde auto’s zoals Porsche en Ferrari, die altijd door de kenners van het gebied op waarde zijn geschat, maar ook om de meer populaire oldtimers en youngtimers van merken als Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, en zelfs Volkswagen, Fiat en Opel. Het bedrijf uit Tennessee merkt op: voor de liefhebbers van auto-industrie van oude tijden kunnen niet alleen de iconische Ford Thunderbird, Cadillac Eldorado of Buick Riviera, maar ook Opel Kadett, Fiat 124 en Audi 5000 van de jaren 70 hun waarde hebben.


In het aanbod van het bedrijf kunnen we ook banden voor Cadillac vinden.

In het aanbod van het bedrijf kunnen we ook banden voor Cadillac vinden.