SUV's zijn elk jaar populairder. Door hun omvang en de 4x4-aandrijving hebben ze geschikte banden nodig voor intensief gebruik een een groot motorvermogen. Om je te helpen bij de keuze van een nieuwe set, hebben we een speciale ranking van zomerse off roadbanden opgesteld op basis van de meningen van andere gebruikers.  

Auto met op de achtergrond bos en de ondergaande zonVeel bandenfabrikanten produceren speciale modellen voor auto's met 4xe-aandrijving 
en SUV's.

Het is nu eenmaal een feit dat de moderne motorrijtuigenbranche in het teken staat van SUV's en de kleinere CUV's (oftewel cross-overs). Overal ter wereld kiezen mensen voor ruime, massieve auto's met grote ramen, zelfs voor in de stad. Omdat er meer ruimte rond de wielen is, hoef je niet bang te zijn voor een stoeprand, terwijl de hoge stoelen een gevoel van veiligheid en betere controle over de situatie geven.

De populariteit van Sport Utility Vehicles (SUV) heeft ertoe geleid dat vele bandenfabrikanten zijn begonnen met het maken van speciale banden voor dit type auto. SUV-banden moeten vooral goed overweg kunnen met de relatief grote massa van het voertuig. Het is belangrijk dat ze niet alleen zorgen voor een korte remweg en goede grip, vooral in de bochten, maar dat ze ook stabiel en bestendig zijn, zodat ze niet te snel slijten bij grote lasten. De bestuurder verwacht tevens dat 4x4-banden voor SUV's bijdragen aan een lager brandstofverbruik en dat ze niet te luidruchtig zijn onderweg.

De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Hoe gaan afzonderlijke modellen hiermee om? Om die vraag te beantwoorden, hebben we een speciale ranking van 4x4-zomerbanden opgesteld.

De beste 4x4-zomerbanden

Het indelingscriterium voor de ranglijst was de beoordeling door klanten van Oponeo. Iedere automobilist ontvangt enkele weken na aanschaf een formulier waarop hij kan beoordelen hoe de banden het doen in de praktijk. Er kan een cijfer van 1 tot 6 worden gegeven voor de belangrijkste eigenschappen, zoals rijden onder verschillende omstandigheden, zuinigheid en algeheel comfort. Op basis van deze deelscores wordt er een totaalscore berekend die de tevredenheid van de eigenaar weerspiegelt.

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeuren, die voor een groot deel samenhangen met het type auto en de rijstijl. Toch bieden dergelijke scores een interessant perspectief en geven ze veel informatie over de band. Goede beoordelingen kunnen duiden op banden die de moeite waard zijn, net als de jaarlijkse tests van gerenommeerde motorrijtuigenorganisaties, waarvan de ADAC de bekendste is.

ModelBeoordeling*
Michelin Pilot Sport 4 SUV
5,8
Pirelli Powergy
5,6
Nokian Tyres Wetproof SUV
5,4
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV 5,4
Kormoran SUV Summer
5,2

*Er zijn alleen modellen in beschouwing genomen die speciaal gemaakt zijn voor 4x4's en SUV's. Ook moest er een bepaald minimumaantal beoordelingen verkregen zijn.

Michelin Pilot Sport 4 SUV (5,8)

De eerste plaats van de ranking van dit jaar is bezet door een premiumband van Franse makelij. De Michelin Pilot Sport 4 SUV wordt bovenal geprezen om de veiligheid en uitstekende rijeigenschappen bij ongunstige weersomstandigheden. Het is zowel een goede band voor mensen die alleen in de stad rijden als voor diegenen die vaak langere routes afleggen. Dankzij de Premium Touch-technologie is het product ook visueel erg aantrekkelijk.

Het rubbermengsel met innovatieve elastomeren en silica dat voor deze band gebruikt is, wordt gekenmerkt door een hoge bestendigheid tegen mechanische schade en intensief gebruik. Daardoor gaat de band lang mee. Ook heeft hij een optimaal lawaainiveau, wat het reiscomfort ten goede komt.


Een ander groot voordeel is het asymmetrische loopvlak met subliem ontworpen profiel. De buitenste zone is bedoeld voor droog weer terwijl de binnenzone uitstekende grip op natte wegen verzorgt. De stijve constructie garandeert in combinatie met de vernuftig geplaatste lamellen een korte remweg. Het gebruik van de Dynamic Response-technologie, die neerkomt op gordels verstevigd met aramide-nylonvezels, verbetert bovendien de tractie en controle over het voertuig.


De kwaliteit van de Michelin Pilot Sport 4 SUV blijkt ook uit de opinies van tevreden weggebruikers:

Fantastische banden. Op droge wegen reageren ze pijlsnel op iedere stuurbeweging. Ze kleven als het ware aan de weg. Iedere bocht is even veilig. Ook op natte wegen zijn ze geniaal. Ik heb nog niet eerder banden gehad die zo veilig zijn bij regen en door grote plassen. Aquaplaning heb ik nog niet meegemaakt. De auto blijft heel rustig. Absoluut een aanrader. Ze zijn wel duur maar elke euro waard. De veiligheid is hiermee gegarandeerd, en dat is uiteindelijk het belangrijkste. (Jos)

Pirelli Powergy (5,6)

De tweede positie op het podium is opnieuw ingenomen door een premiumband, de Powergy van het Italiaanse Pirelli om precies te zijn. Deze band is ontworpen voor eigenaars van SUV's en gewone personenauto's. De oplossingen van deze band zorgen niet alleen voor uitstekende eigenschappen maar ook een hoge mate van gebruikscomfort. De automobilist profiteert daarnaast van maar liefst 7 jaar garantie! Normaal gesproken bedraagt deze 5 jaar.

De Pirelli Powergy is buitengewoon stil. Het geproduceerde lawaai bedraagt slechts 68 dB, zodat je heerlijk achter het stuur zit. Het speciale rubbermengsel zorgt voor een lage rolweerstand zodat de auto minder brandstof verbruikt en je aanmerkelijk bespaart aan de pomp.


De Italiaanse fabrikant heeft daarnaast gezorgd voor de juiste profielvorm, plaatsing van de groeven en inkepingen van de schouders. Hierdoor heeft de band zowel uitstekende grip op droge als op natte wegen. Daarmee neemt het risico op het gevaarlijke aquaplaning af en wordt de remweg korter, wat de veiligheid aanmerkelijk ten goede komt, zelfs bij slecht weer.


Wat schrijven gebruikers over de Pirelli Powergy?

Ik kan deze banden van harte aanraden. Ze zijn zowel goed voor zon als regen. Als je graag veilig maar snel en dynamisch onderweg bent dan is dit een band voor jou. (Sebas-1987)

Nokian Tyres Wetproof SUV (5,4)

De derde plaats op het podium is ten prooi gevallen aan de Nokian Tyres Wetproof SUV. Ook dit is een premiumband die speciaal is ontworpen voor SUV-rijders. De fabrikant heeft ervoor gezorgd dat de bestuurder en passagiers onder alle omstandigheden veilig zijn. Ook biedt de band een hoge mate van comfort en daarmee is het een interessante optie voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe set 4x4-zomerbanden.

De banden beschikken over een zorgvuldig geselecteerd rubbermengsel met een relatief lage rolweerstand en een laag lawaainiveau van slechts 69 dB, wat een uitmuntende score is. De aramide zijwanden worden gekenmerkt door een hoge bestendigheid. De gebruikte materialen kom je ook tegen in de luchtvaart en wapenindustrie. De band is bestendig tegen gebruiksslijtage zoals snijschade.


De Nokian Tyres Wetproof SUV heeft daarnaast een dubbele veiligheidszone. De buitenste laag zorgt voor goede tractiecontrole op droog wegdek. De binnenlaag voorkomt aquaplaning. Een ander heel belangrijk voordeel is de Responsive Lock-technologie, die ervoor zorgt dat water snel onder de band vandaan wordt afgevoerd en de automobilist makkelijker controle over het voertuig houdt bij regen.


Dit zeggen tevreden gebruikers over de Nokian Tyres Wetproof SUV:

Voor een auto met een massa van 2,5 ton blijft deze echt geweldig in het spoor. In natte bochten kleven de banden aan de weg. Ik ben ontzettend tevreden met deze banden, die optimaal zijn voor mijn Scandinavische weersomstandigheden. Ik kan ze iedereen van harte aanraden. (Aad)

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV (5,4)

Een band die samen met de eerder beschreven Nokian op de laagste trede van het podium staat, is de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV. Dit product heeft niet alleen uitstekende rijeigenschappen maar ook een laag lawaainiveau. Daardoor zijn langere ritten, met name bij hoge snelheden over de snelweg, niet vermoeiend of irritant.

De fabrikant heeft voor de productie gekozen voor een innovatief, uniek Grip Booster-compound. Hierdoor kleeft het rubber beter aan de weg en profiteer je van uitstekende grip en zekere sturing onder uiteenlopende omstandigheden. Ook is de rolweerstand verlaagd, zodat het voertuig minder brandstof verbruikt. Dat is met name fijn voor mensen die veel rijden en dus vaak naar de pomp moeten.

De constructie van de Goodyear Eagle Asymmetric 3 SUV is speciaal geoptimaliseerd voor auto's met 4x4-aandrijving. Hierdoor slijten de banden langzamer en gaan ze dus langer mee. Het speciaal ontworpen loopvlakprofiel heeft in combinatie met het ActiveBraking-systeem invloed op een kortere remweg en garandeert uitstekende grip op zowel droge als natte wegen.

De band heeft daarnaast een velgenbeschermingstechnologie, waarbij dikker rubber is gebruikt voor het onderste gedeelte van de zijkant, direct bij de velg. Hierdoor zijn zowel de velg als de band zelf beter beschermd tegen schade, bijv. wanneer je tegen een stoeprand rijdt.


Automobilisten prijzen de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV en zeggen het volgende:

Fantastische banden op droog en nat asfalt. Stil en comfortabel Ze kleven gewoon aan de weg. Ik kan ze van harte aanbevelen. (Frenk)

Kormoran SUV Summer

Goedkoper is niet altijd slechter. Dat weten ook de automobilisten die vooral banden zoeken in het economysegment. Meestal vind je hier niet de nieuwste technologieën die direct afkomstig zijn van de racecircuits. Toch zul je probleemloos een erkende en betrouwbare oplossing tegenkomen.

Bij budgetbanden voor SUV's is de prijs-kwaliteitverhouding erg belangrijk. Op dat gebied is de Kormoran SUV Summer de ware kampioen door zijn aantrekkelijke prijs en uitstekende beoordelingen. De hoge cijfers van weggebruikers hebben een uitmuntende 5,3 opgeleverd, waarmee deze band zich zowaar tussen de premiummodellen schaart.


Waarom is deze band zo goed in de praktijk? Het symmetrische loopvlak met vier brede omtrekgroeven in de centrale zone voert snel modder en water af zodat de auto zelfs onder zware omstandigheden stabiel stuurt. De technologie voor gelijkmatige verdeling van de bandendruk zorgt ervoor dat de band goed presteert in de bochten en manoeuvres ondersteunt. De stabiele interne constructie en het bestendige rubbermengsel maken dat het rubber gelijkmatig slijt. Daardoor gaat de Kormoran SUV Summer niet rafelen en is deze langdurig geschikt voor veilig gebruik.


Deze zomerse SUV-band is verkrijgbaar voor een schappelijke prijs en zorgt voor een veilige en probleemloze rit onder verschillende omstandigheden. Daarom is deze ook populair onder gebruikers:

Ik was een beetje angstig door de lage prijs, maar ik ben erg positief verrast. Ik moet vanaf mijn huis een stuk door het bos, waar het 's zomers erg modderig kan zijn. De banden hebben hier geen enkele moeite mee. In de vakantie rijd ik zonder moeite 800 km op een dag. Ze zijn stil en aangenaam, zelfs met 5 inzittenden en bagage. Je hoeft dus niet de hoofdprijs te betalen voor een comfortabele rit. (Mario-8)

SUV's zijn ruimte auto's voor de bebouwde kom en de lange afstand.SUV's zijn ruimte auto's voor de bebouwde kom en de lange afstand.

Hoe kies je geschikte 4x4-banden?

Dit is nog niet zo eenvoudig omdat iedere grote fabrikant vandaag de dag enkele banden aanbiedt die speciaal gemaakt zijn voor terreinwagens en SUV's met 4x4-aandrijving. Om banden te kiezen die goed passen bij jouw behoeften, is het verstandig om zoveel mogelijk nuttige informatie over het product te verzamelen. Kijk als eerste naar de beschrijving en de gegevens van het bandetiket. Hier vind je basiswaarden over het lawaainiveau, de rolweerstand en de prestaties onder verschillende omstandigheden.

Kijk ook zeker naar de tests waar de banden door verschillende branchetijdschriften en organisaties als de ADAC aan worden onderworpen. Sommige mensen hechten bovendien veel waarde aan de meningen en beoordelingen van andere automobilisten. De grootste database van reviews vind je natuurlijk op Oponeo. Deze beoordelingen worden bovendien uitsluitend geschreven door gebruikers die de band in de praktijk hebben kunnen uitproberen.

Bekijk ons assortiment van 4x4-banden:

  • MT (mud-terrain)
  • AT (all-terrain)
  • HT (highway-terrain)