De auto industrie in België is voortdurend in beweging. Nieuwe ontwikkelingen beïnvloeden de sector en de markt. Hierdoor ontstaan nieuwe trends, terwijl andere trends verdwijnen. Deze trends kun zich op allerlei gebieden voordoen: in de markt, op technologisch vlak, of op sociaal economisch vlak. Van verkoopcijfers tot overheidsbeslissingen: er zijn veel factoren die de auto-industrie beïnvloeden.
In hoeverre kunnen we deze trends in België waarnemen? Welke recente ontwikkelingen kunnen we straks letterlijk naast ons op de weg tegenkomen? En hoe ziet de toekomst eruit? Vragen met soms een verrassend antwoord.

Groei van het wagenpark vlakt de komende jaren af
De omvang van het Belgische wagenpark vertoont al jaren een stijgende lijn, hoewel die groei de laatste jaren wat af lijkt te vlakken. Dat geldt voor zowel bestaande auto’s als het aantal nieuw verkochte auto’s. In 2019 bleef de automarkt stabiel. Er werd zelfs een (zeer) lichte stijging van 0,07% ten opzichte van 2018 gemeten en het was een recordjaar qua autoverkopen.
Hoe zit dat in de toekomst? De KBC Group voorspelt dat in de komende jaren het autobezit in België niet verder meer zal toenemen. De nieuwe auto’s die verkocht gaan worden, zijn vooral bedoeld ter vervanging van oude auto’s. België hoort bij de landen met de hoogste voertuigdichtheid ter wereld. Blijkbaar zijn we erg dol op onze auto. Maar omdat er al veel auto’s in ons land rijden, zijn er tot 2025 eigenlijk maar zo’n 170.000 bijkomende auto’s nodig. Dat is gemiddeld 34.000 per jaar, circa 6% van het huidige aantal nieuw verkochte auto’s per jaar.
Door nieuwe technologie, ecologie, dichtslibbende wegen en een overheidsbeleid wat autobezit ontmoedigt, worden minder auto’s verkocht. Jongeren kopen minder snel een auto. Ze hebben meer interesse in autodelen en willen liever in de buurt van de stad wonen, waar alternatieve vormen van vervoer zijn.
De SUV wordt populairder
Als het gaat om type auto, dan zal het niemand verbazen dat de SUV’s het meest in trek blijven. Er worden net iets meer kleine dan middelgrote SUV’s gekocht, maar het totale marktaandeel stijgt jaarlijks. Die stijging gaat wel ten koste van de verkoop van middelgrote gezinswagens.

Verdwijnt de dieselauto uit het straatbeeld?
In Europa neemt de populariteit van dieselauto’s af. Dit is te wijten aan milieumaatregelen door overheden, zoals het instellen van Lage-Emissie-Zones, vervoersbeperkingen en de slechte reputatie van diesels. Ook in België worden o.a. diesels geweerd uit het stedelijk gebied, zoals in Brussel. Ook in België kopen minder mensen een diesel. In 2011 was 75% van de nieuwe auto’s nog voorzien van een dieselmotor. Vandaag de dag, nog geen 10 jaar later, ligt dat aandeel onder de symbolische grens van 30 procent. In plaats van diesels koopt men nu benzineauto’s, die goed zijn voor een marktaandeel van 64 procent. Maar het is ook niet ondenkbaar dat een deel van de brandstofauto’s in de toekomst wordt vervangen door elektrische wagens.
Elektrisch rijden wordt steeds populairder
Met name in Vlaanderen werden in 2019 flink wat meer elektrische wagens verkocht. De subsidie die de Vlaamse overheid gaf op elektrische auto’s had daar vast iets mee te maken. Hybride-, elektro- en aardgasmotoren zaten in 8,2% van de nieuw ingeschreven bedrijfsauto’s. Bij particulieren was dit marktaandeel 5%. Dit laat zien dat bedrijfswagens een cruciale rol spelen in de vergroening van het Belgische wagenpark.
En de waterstofauto dan?
De waterstofauto speelt nog nauwelijks een rol in het Belgische verkeer. In 2018 werden er slechts 28 nieuwe auto’s met deze brandstof op naam gezet. Het aantal tankstations met waterstof staat voorlopig op 2. Waterstof heeft als groot voordeel dat je autonomie er minder door wordt aangetast dan bij een elektrische auto. Je kunt immers tanken en weer doorrijden, zonder dat je auto eerst 10 uur aan een stekker moet staan. Waterstofauto’s en -tankstations zijn op dit moment echter (te) duur, waardoor een grote doorbraak voorlopig nog even uitblijft.

De zelfrijdende auto in België komt eraan
Autofabrikanten zijn wereldwijd bezig met het ontwikkelen van techniek waarmee geheel of gedeeltelijk autonoom rijden mogelijk wordt gemaakt. In veel nieuwe auto’s vind je al rijhulpsystemen en sommige auto’s, zoals de Tesla, kunnen al zelfstandig rijden. Maar volgens verschillende experts zal het mogelijk nog 10 jaar duren vooraleer de autonome auto voor een groot publiek beschikbaar is. Waarschijnlijk wordt de techniek eerst gebruikt in duurdere modellen en zal het daarna geleidelijk aan in andere modellen worden gemonteerd.
Dat zal in België niet veel anders gaan. Lieselot Vanhaverbeke onderzoekt bij onderzoeksgroep MOBI aan de VUB hoe snel nieuwe technologie aanvaard wordt. Zij denkt dat de doorbraak van zelfrijdende auto’s over ongeveer 10 jaar zal plaatsvinden. "Het blijft koffiedik kijken", zegt ze. "Het is ook niet zeker of iedereen dan met zo’n auto gaat rijden en dat op alle soorten transport zal mogelijk zijn.)
Nieuwe mobiliteit in België
Bij de trends in de auto industrie horen ook nieuwe vormen van mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan diverse vormen van autodelen, zoals particulier autodelen of delen via een organisatie. Dan is er ook nog MaaS (Mobility as a service), waarbij verschillende vormen van vervoer worden gecombineerd. Echt hightech is de toepassing van drones, die in ons land gebruikt worden voor o.a. het vervoer van medicijnen. Er komen ook steeds meer mobiliteitstoepassingen van Internet of Things, zoals slimme verkeerslichten en slimme snelwegen die het verkeer optimaliseren, of een slimme app die je naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplaats loodst.
Aan nieuwe trends geen gebrek
In de auto industrie zijn op dit moment diverse trends te zien. Zo zal het aantal verkochte nieuwe auto’s waarschijnlijk de komende jaren stabiel blijven of licht afnemen. Door allerlei maatregelen wordt de dieselauto minder populair, terwijl de elektrische auto juist beter verkoopt. De SUV’s zitten in de lift, maar dit gaat wel ten koste van de grotere gezinswagens. De waterstofauto komt voorlopig nog niet van de grond in ons land en ook autonome auto’s laten nog wel een jaartje of 10 op zich wachten. Intussen gaan de technologische ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit in een hoog tempo door en deze hebben grote gevolgen voor met name het verkeer in de steden.