Wanneer de sneeuw smelt en de natuur tot leven komt, is het de hoogste tijd om een bandenwissel in te plannen. Vaak gaat dit gepaard met de aanschaf van een nieuwe bandenset. Om dit proces te vereenvoudigen, zijn we ingegaan op de best beoordeelde zomerbanden in maat 195/65 R15. De ranking op basis van de beoordelingen van automobilisten helpt je bij het kiezen van een model dat aan je verwachtingen voldoet.  

Ford Focus is een van de auto’s waarop banden in de maat 195/65 R15 worden gemonteerdFord Focus is een van de auto’s waarop banden in de maat 195/65 R15 worden gemonteerd (fot. ford.com)

Ranglijst van zomerbanden maat 195/65 R15 – de keuze van automobilisten 

Banden in maat 195/65 R15 worden erg veel verkocht. Dat is niet verwonderlijk want deze banden worden standaard aangebracht rond de wielen van auto's als de Kia Cee’d, Volkswagen Passat, Rénault Megane, Opel Astra, Skoda Octavia en Ford Focus.

Welke zomerbanden in maat 195/65 R15 we kiezen, moet afhangen van onze behoeften en voorkeuren. Daarom is het verstandig om te kijken of de beloftes van de fabrikanten ook werkelijkheid worden op de weg. Niemand kan onze betrouwbaardere informatie geven dan de weggebruikers zelfs, die de gelegenheid hebben om de banden te testen onder de meest uiteenlopende omstandigheden en het vuur aan de schenen leggen. We hebben bekeken wat zij zeggen over de beschikbare banden in deze maat. Op basis van de beoordelingen van klanten van Oponeo hebben we een ranking van de 5 banden met de hoogste gemiddelde score gemaakt.

In vergelijking met vorig jaar staan er 3 nieuwe banden in de lijst, van de merken Michelin, Continental en Bridgestone. Dat ging ten koste van banden van Nokian Tyres, Goodyear en Uniroyal. Dit jaar hebben vooral banden uit het premiumsegment erg goed gescoord en alle 5 posities in de ranglijst in beslag genomen.

ModelGemiddelde score*
5,8
5,8
5,7
5,65
5,6

*de beoordelingen gelden uitsluitend voor banden in maat 195/65 R15. Het getoonde cijfer kan afwijken van het daadwerkelijke totaalcijfer. Er geldt een schaal van 1 t/m 6 waarbij 6 het hoogste is. Bij een gelijke score is het aantal recensies doorslaggevend.

Goed advies

Als je niet zeker weet welke banden je moet kiezen, gebruik dan onze calculator. Je hoeft alleen de basisinformatie over je auto in te voeren. Nadat de juiste maat voor je auto bepaald is, kun je beginnen met het zoeken van banden die in jouw behoeften voorzien.

Michelin Primacy 4

De ranking van zomerbanden maat 195/65 R15 is dit keer gewonnen door de Michelin Primacy 4. Dit model is meermaals aanbevolen door experts uit de motorrijtuigenbranche en staat nu op de hoogste trede van het podium. Deze Franse band verhoogt de veiligheid onderweg, zelfs onder zware omstandigheden, en dat wordt gewaardeerd!

EverGrip is een van de kernwoorden die het succes van deze band beschrijven. Deze naam staat voor technologieën die zorgen voor uitstekende prestaties gedurende een lange gebruikstijd – het innovatieve loopvlak slijt langzaam en verliest geen eigenschappen met de tijd. De band is zeer geschikt voor droog én nat wegdek en stuurt en remt uitstekend. Het speciale rubbermengsel zorgt ervoor dat je maar liefst 20% meer kilometers aflegt op deze band. De Michelin Primacy 4 is zuinig op vele gebieden, onder andere wat betreft het brandstofverbruik van de auto.

Wat zeggen automobilisten over de Michelin Primacy 4? 

De banden doen het fantastisch en zijn altijd betrouwbaar. Bovendien maken ze weinig lawaai! Een goede keuze – Rens 

De banden houden de auto uitstekend in de bochten bij droog en nat weer. Ik heb nog nooit problemen gehad als controleverlies in de bochten. Die kun je gewoon op hoge snelheid nemen. Sinds ik deze banden heb, gedraagt de auto zich heel anders, en dat bedoel ik natuurlijk positief. Je kunt ervan op aan. Wanneer ik door een hele diepe plas rijd, is de aquaplaning minimaal, terwijl je kleinere plassen helemaal niet merkt. – Bas 

Continental PremiumContact 6

De Continental PremiumContact 6, die op plaats twee staat, is niet alleen ontworpen voor veiligheid maar ook voor reiscomfort. De klanten van Oponeo is niet ontgaan dat de fabrikant veel aandacht heeft besteed aan optimalisering van essentiële parameters!

De band is ontworpen met een geperfectioneerd rubbermengsel dat in grote mate zorgt voor de goede tractie en lange levensduur van een set banden. Het loopvlak is zo ontworpen dat dit zo min mogelijk lawaai produceert, wat zich vertaalt in een stillere cabine en een veel aangenamere reis. Nog belangrijker is dat dit zorgt voor geweldige grip van de auto en effectieve remkracht, ook op natte wegen. De band is ook ongekend precies te besturen, zodat de auto bij elk weerstype onder controle blijft.

Ter illustratie enkele woorden van automobilisten: 

Ik heb voor de tweede keer Continentals gekocht. De vorige gingen 4 seizoenen mee en waren altijd stil en slijtagevast. Ik blijf bij een vertrouwd merk. Ik kan het ook anderen aanraden. – Tom

Ik gebruik de banden sinds een paar maanden. Ze zijn stil en doen het uitstekend op droog en op nat wegdek. Rijden op deze banden betekent vooral comfort en veiligheid. Een uitstekende keuze. – Mario 

Continental EcoContact 6

In dit geval hebben we te maken met een zeer interessante situatie omdat de band ondanks betere prestaties dan een jaar geleden toch een plaats gezakt is in de ranglijst. De band is weliswaar ingehaald door de concurrentie maar heeft nog steeds een hoge notering in onze ranking van zomerbanden maat 195/65 R15.


De zesde generatie van deze economylijn van de Duitse fabrikant heeft de harten van vele weggebruikers gestolen. De band is geknipt voor nat weer en is effectief, zuinig en ecologisch. Het model biedt uitstekende stabiliteit en veiligheid maar is vooral onderscheidend door het innovatieve Green Chilli 2.0 rubbermengsel.

Hierdoor genereert de band een lage rolweerstand en slijt hij heel langzaam. Daarom verbruikt een auto met deze banden aanmerkelijk minder brandstof. De automobilist kan er zeker van zijn dat het loopvlak in staat is tot een enorm aantal kilometers.

Dit schrijven tevreden klanten over dit model: 

De banden zijn geweldig en hebben fantastische grip op droog en op nat wegdek, zonder enige problemen. Ook is de band iets zuiniger qua brandstof dan andere banden. – Peter 

De band doet het geweldig op droog en op nat wegdek. De auto blijft goed in het spoor. Absoluut een aanrader. Hoge kwaliteit tegen een goede prijs. – André 

Dunlop SP Sport Bluresponse

Dit model stond vorig jaar op één in de lijst. Dit keer is het ondanks een geweldig gemiddelde net buiten de top drie beland. De Dunlop SP Sport Bluresponse staat al jaren op lijsten van best beoordeelde producten en aanbevelingen van prestigieuze automobielorganisaties.

Het model is ontworpen voor dynamisch rijden met sportauto's. De band biedt dan ook uitstekende grip op droog wegdek, ook bij hoge snelheden. Ook kan hij uitstekend overweg met nat weer en biedt hij geweldige bescherming tegen aquaplaning. Klanten van Oponeo die de band beoordeeld hebben, wijzen erop dat de SP Sport Bluresponse zich ook onderscheidt door de stabiliteit van de auto en zuinigheid (hoge bestendigheid van het loopvlak en verlaging van het brandstofverbruik).

We lezen het volgende in de reviews van onze klanten: 

Ik heb vrij lang gezocht naar zomerbanden bij Oponeo en ben uiteindelijk uitgekomen bij de SP Sport Bluresponse. Daarbij heb ik vooral gekeken naar het EU-etiket en de meningen van anderen. Ik kan ze ten zeerste aanbevelen. Ik vind de banden heel stil, ook bij hoge snelheid. De auto blijft goed op de weg, ook bij regen en tijdens het remmen. Helaas kan ik nog niks zeggen over de levensduur omdat ik ze pas een paar maanden heb. – Sjoerd 

Zeer aangename banden. Ze zijn erg goed bij hoge snelheid, ongeacht de omstandigheden, en zijn heel stil. – Citrox 

Bridgestone Turanza T005

De laatste band die door onze klanten in het zonnetje is gezet, is de Bridgestone Turanza T005, ontworpen voor auto's die vaak lange routes afleggen. De indrukwekkende lijst van tests met de hoogste cijfers gaat gepaard met een enorm aantal aanbevelingen op basis van dagelijkse ervaringen.

Als we ingaan om de sleutelkenmerken van het ontwerp, moeten we beginnen bij het bestendige Nano Pro-tech-compound, dat vele eigenschappen van de band verbetert, zoals de levensduur. Dit gaat uitstekend samen met een hypermodern loopvlak, dat zorgt voor zeer goede grip en remvermogen terwijl water wordt afgevoerd op natte dagen. De Bridgestone Turanza T005 heeft daarnaast een lage rolweerstand en goede brandstofefficiëntie, zodat je geld bespaart aan de pomp.

Een greep uit de beoordelingen van deze band: 

Een goede keuze. Ze zijn redelijk stil en maken nooit lawaai. De grip op droge wegen is heel goed en ook bij regen. – Tom  

De beste banden die ik ooit gehad heb. Ze kunnen alle wegen en omstandigheden aan. – Denise 

Hoe kies ik de ideale banden? 

Banden met eigenschappen die afgestemd zijn op de auto, rijstijl en rijomgeving vormen de grondslag voor een veilige rit. De meningen van andere weggebruikers zijn slechts een van de factoren die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke keuze. Waar kan ik nog meer op letten tijdens het aankoopproces?

Seizoenstests – deze worden regelmatige georganiseerd door organisaties als de ADAC, ACE en GTU. Daarnaast zijn er tijdschriften als AutoBild en AutoZeitung die zich bezighouden met bandentests.

Informatie op het etiket – iedere band heeft een etiket waarop je basisinformatie over de eigenschappen afleest aan de hand van Europese richtlijnen. Zo kunnen banden in dezelfde maat op een objectieve manier worden vergeleken. Deze gegevens vind je ook op onze website onder het tabblad "EU-etiket" naast de productbeschrijving.