Op Oponeo schrijven automobilisten graag beoordelingen van banden wat betreft de belangrijkste eigenschappen en algemene indrukken. De database van recensies groeit gestaag en is daarmee een zeer waardevolle informatiebron. Laten we dus eens kijken welke zomerbanden in maat 215/55 R16 je het beste kunt kiezen voor het aankomende seizoen.

Ons overzicht omvat vijf banden met het hoogste gemiddelde cijfer. De populaire maat 215/55 R16 tref je aan op auto's als de Citroën C4 en C5, Ford Mondeo, Ford Focus, VW Passat, Audi A4 en A6, Peugeot 308 en Opel Vectra.

Weet je niet zeker welke maat jij nodig hebt? 

Gebruik dan onze bandenconfigurator.

De Audi A4 in het wildBanden in maat 215/55 R16 vind je onder meer op de Audio A4.

De ranglijst van zomerbanden maat 215/55 R16 volgens gebruikers van Oponeo

ModelBeoordeling*
Kleber Dynaxer HP45,65
5,5
5,3
5,2

*De beoordelingen van deze banden zijn verzameld tussen 1 januari 2021 en 7 maart 2022. en hebben alleen betrekking op de gegeven maat. Er is een beoordelingsschaal van 1 tot 6 gebruikt waarbij 6 het beste is.

Kleber Dynaxer HP4 (5,65)

De Dynaxer-serie is van begin af aan erg in trek bij gebruikers en dat was vorig jaar niet anders. De Kleber Dynaxer HP4 is de leider van het overzicht voor maat 215/55 R16. Het is zonder twijfel een band voor de dynamische rijders die ideaal is voor auto's met een sportieve snit. Deze performance-band moet zorgen voor minder energieverlies en een goede grip onder alle omstandigheden.

De producent probeert om iedere nieuwe generatie van deze populaire serie weer te verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van de prijs. Dat is weer eens helemaal gelukt.

De band wordt gekenmerkt door een ribbenpatroon dat zorgt voor betere tractie bij dynamische manoeuvres. Het optimaal gekozen rubbermengsel zorgt voor doeltreffende waterafvoer en controle over het voertuig, zelfs in noodsituaties.

Zeer voorspelbare banden. Ze zijn stil en doen het goed op droog en nat asfalt. Mijn vorige band, de Pirelli P7, leek hier erg op qua sturing maar de Kleber is stiller. Ik heb tot nu toe 3 duizend km afgelegd dus over de levensduur kan ik nog weinig zeggen. Een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, zeker in deze maat 215/55 R16. Een aanrader. (Mario)

Ik kan deze band met een gerust hart aanbevelen! Kleber is Kleber. :) Iedereen kijkt naar de gerenommeerde merken. De HP4 is echt een toppertje. Hij is stil en naar mijn mening erg goed op droog en nat wegdek. (Timmie)

Nokian Tyres Wetproof (5,5) 

Op de tweede plaats staat een band van een fabrikant die wordt geassocieerd met winterbanden maar ook meedoet om de prijzen in het zomeraanbod.

De Wetproof is een band voor droge en regenachtige zomers. Het loopvlakprofiel is verdeeld in een stabilisatiezone voor betere grip bij manoeuvres en een veiligheidszone voor meer zekerheid op natte wegen. Het ontwerp van stille groeven, die vooral erg actief zijn in de regen, zorgen voor minder lawaai en dus meer comfort op de lange afstand.

Zoals het een fabrikant uit het premiumsegment betaamt, biedt Nokian Tyres de hoogste kwaliteit en een lage rolweerstand, wat je merkt aan het brandstofverbruik en de langzame slijtage.

De auto kleeft aan het asfalt, met of zonder regen. Ik rijd in een combi, vaak met veel bagage en met aandrijving van één as, daarom is dit zo belangrijk voor me. Ook heb ik gemerkt dat ik bij abrupt remmen geen grip verlies, ook niet bij regen. De auto blijft telkens stabiel. Absoluut een aanrader. Ik kan met moeilijk een betere prijs-kwaliteitverhouding voorstellen als je echt iets beters in huis wilt halen. Ook hebben ze een lagere rolweerstand, waardoor ik 2 tot 3 deciliter minder brandstof verbruik per 100 km. (Bart)

De banden zijn erg stil. Ik heb weinig aan te merken op de tractie, en dat zegt wat omdat ik nogal dynamisch rijd. In de bochten zijn ze ok en remmen is ook geen probleem. Ik merk wel minder tractie bij temperaturen rond de 10°C. De band wordt dan wat harder en dan heb ik ook op droge wegen iets van 10-15% minder tractie. Dat is niet aan de band te wijten maar dat heb je gewoon bij zomerbanden. De slijtage lijkt in orde. Ik heb nog geen schade gezien door gaten of stoepranden. Een prima keuze dus. (MTM)

Hankook Ventus Prime3 K125 (5,3)

De top drie wordt gecompleteerd door de Hankook VentusPrime3 K125. Deze is ontworpen door gebruik van innovatieve technologieën voor vlekkeloze prestaties. De band behoort tot het middensegment en garandeert daarmee een ideale prijs-kwaliteitbalans.

De Ventus Prime3 K125 laat zich dankzij zijn constructie nog beter sturen en remmen op droge en natte wegen, wat wel zo fijn is bij onstuimig zomerweer. Bovendien merken automobilisten die voor dit Zuid-Koreaanse model kiezen dat hun auto zeker stuurt en weinig brandstof verbruikt gedurende de hele levenscyclus.

De uitstekende prestaties worden bevestigd door de beoordelingen van gebruikers van de Ventus Prime3 K125:

De ideale prijs-kwaliteitverhouding! De banden doen het fantastisch op ieder wegdek en ik kan zonder angst met hoge snelheid de bocht in. Ook visueel zijn ze erg leuk. Ik kan ze echt van harte aanraden! Hankook stelt je niet teleur. Marthe

Dit is al mijn tweede set banden van dit merk. Altijd 100% tevreden geweest! Ze zijn ideaal voor ieder wegdek. Ze zijn stil en zuinig en bovenal bestendig en daardoor veilig. Ik kan ze aan iedereen aanbevelen die zich onder alle omstandigheden veilig wil voelen bij hoge snelheden. Melle

Firemax FM601 (5,2)

Net naast het podium staat een band die erg goed is beoordeeld door automobilisten, niet allen vanwege de eigenschappen maar ook door de prijs. 

Het asymmetrische loopvlak en evenwichtige rubbermengsel zijn de beste reclame voor deze zomerband. Het binnengedeelte van de band zorgt voor waterafvoer en stabiliteit bij regen terwijl de buitenste zone zo is ontworpen dat de auto goed in het spoor blijft, ook wanneer je dynamisch door de bochten rijdt. De vorm en profilering van het loopvlak zorgen ook voor minder lawaai.

Bovendien heeft de band een verstevigde constructie en daarmee is het rubber bestendiger tegen lasten, zodat je minder problemen hebt bij een volle bagageruimte.

Ik ben hoofdzakelijk verleid door de prijs maar ook door de meningen van anderen, dus daarom wil ik zelf ook een duit in het zakje doen. De banden zien er geweldig uit en zijn echt ideaal voor nat weer. Ik heb een paar hachelijke situaties gehad en merkte niks van over- of onderstuur. Natuurlijk kun je de remweg, het brandstofverbruik of het lawaainiveau niet vergelijken met de meest gerenommeerde bedrijven. Toch vind ik het uitstekende banden. Bij de garage bleek dat ik niet de enige was die voor de Firemax gekozen heeft. Daaruit blijkt hoe populair deze fabrikant is. Echt een geweldige band hoor. Een aanrader. (Abdul)

Als je de prijs ziet dan denk je niet dat het een band is die de meest veeleisende gebruikers kan bekoren. Toch zijn ze zeer geschikt voor normale snelheden op de snelweg en dynamische ritten op landwegen. Ik rijd ongeveer tweeduizend kilometer per maand en heb nog nooit een nare ervaring met deze banden gehad. Op droog wegdek doen ze het erg goed terwijl ik op natte wegen nog niet in de slip ben geraakt. Ook de remweg is naar behoren. Bij hogere snelheden hoor je wel wat geluiden hier en daar, maar die zijn niet zo hard dat het storend is. Firemax is een economyfabrikant en iedereen die deze band overweegt, mag geen prestaties uit het premiumsegment verwachten. Ik raad deze band aan mensen aan die al wat meer rijervaring hebben en dynamisch maar niet sportief rijden. (Coco)

Hoe kies je een zomerband?

Bij het kiezen van banden kun je het beste gebruik maken van meerdere informatiebronnen. Een van de belangrijkste zijn de beoordelingen van andere automobilisten, die de banden dagelijks aan de realiteit hebben kunnen onderwerpen en perfect over de voor- en nadelen kunnen vertellen.

Behalve naar de beoordelingen van gebruikers is het ook goed om te kijken naar de jaarlijkse tests van motorrijtuigenorganisaties en autotijdschriften. Vergelijk vervolgens de beoordelingen van de professionals met die van de echte weggebruikers om te kijken waarin deze wel en niet overeenkomen. 

De keuze van de juiste banden geeft garantie op een veilige, comfortabele rit.De keuze van de juiste banden geeft garantie op een veilige, comfortabele rit.

Kijk daarnaast ook naar de informatie op het meegeleverde etiket. Hier lees je informatie op af over de rolweerstand, het lawaainiveau en het gedrag op nat wegdek.