De winter is echt ten einde en dus moeten we langzaam aan een bandenwissel gaan denken. Zomerbanden garanderen onze veiligheid in de warme maanden dus besteed voldoende aandacht aan het maken van de juiste keuze. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een ranking van zomerbanden in maat 85/65 R15 opgesteld, die de producten bevat die het beste zijn beoordeeld door klanten van Oponeo.

droga prowadząca przez góryDe zomer is de tijd van verre reizen dus zijn goede banden geen overbodige luxe.

De beste zomerbanden in maat 185/65 R15 volgens de gebruikers van Oponeo

Zomerbanden in maat 185/65 R15 behoren steevast tot de bestsellers van Oponeo. De ranking van banden in deze maat zal dus heel veel automobilisten van pas komen, vooral bezitters van populaire modellen als de Hyundai Elantra, Citroen C3, Renault Megane en Toyota Prius.

Welke zomerbanden maat 185/65 R15 het meest geschikt zijn, hangt af van de individuele behoeften, verwachtingen en rijstijl. Daarom is het een goed idee om in de zoektocht naar een nieuwe set niet alleen af te gaan op de toezeggingen van de fabrikant. Ook de ervaringen van andere weggebruikers zijn van groot belang. Zij hebben immers de mogelijkheid om de banden dagelijks uit te proberen onder de meest uiteenlopende omstandigheden en op alle soorten wegen, zodat ze samen precies weten wat je van het gegeven product mag verwachten.

Het overzicht is tot stand gekomen op basis van informatie uit de eerste hand, namelijk de beoordelingen door klanten van Oponeo. Op basis van die reviews hebben we een ranking van de 5 beste banden gemaakt. Het overzicht van dit jaar wordt gedomineerd door banden uit het premiumsegment.

ModelBeoordeling*
Continental EcoContact 65,85
Nokian Tyres Wetproof5,8
Uniroyal RainExpert 35,65
Michelin Primacy 45,65
Pirelli P1 Cinturato Verde5,55

*Op basis van beoordelingen van banden in maat 185/65 R15 tussen 1 januari 2021 en 7 maart 2022. Het algehele eindcijfer van de band kan iets afwijken van die voor de betreffende maat. Er wordt een schaal van 1 tot 6 gebruikt, waarbij 6 het hoogste is. In geval van een gelijk cijfer geeft het aantal beoordelingen de doorslag.

Wist je dat...

Als je niet zeker weet welke banden op jouw auto passen, maak dan gebruik van onze bandenconfigurator. Je hoeft alleen maar wat basisinformatie over je auto in te voeren.

Continental EcoContact 6 

Vorig jaar was de Continental EcoContact 6 al bijna de winnaar van de ranglijst voor maat 185/65 R15. Dit jaar is het dan echt gelukt om alle concurrenten te verslaan. Dat is zonder twijfel te danken aan de moderne technologieën die het predicaat premium voluit verdienen.

Deze band beschikt over het geavanceerde Green Chilli 2.0 compound dat zeer slijtagevast is. De constructie is zodanig ontworpen dat de band een lage rolweerstand heeft en je dus brandstof bespaart. Het loopvlakprofiel biedt goede grip op droog en nat wegdek. Dankzij de innovatief gevormde schoudergroeven voert de band uitstekend water af en vermindert het slipgevaar. Deze eigenschappen zorgen voor meer veiligheid op de weg.


Wat zeggen de automobilisten over de Continental EcoContact 6? Enkele voorbeelden:

Ze doen het geweldig en zorgen dat ik minder vaak hoef te tanken. Ook zijn ze stil en stabiel. (Henk A.)

Zeer goede banden met prettige grip op zowel droge als natte wegen. Veel comfort en een laag brandstofgebruik. Echt een aanrader! (JP)

Deze banden zijn zowel geschikt voor in de stad als op de lange afstanden. Absoluut een aanrader. (KN)

Nokian Tyres Wetproof

De tweede plaats is ingeruimd voor een band van Nokian Tyres. Hoewel dit merk vooral beroemd is om zijn winterbanden voor de allerzwaarste omstandigheden, zijn ook de zomerbanden niet voor de poes. Het beste voorbeeld is de Wetproof, die is onderscheiden door klanten van Oponeo.

De Finse fabrikant heeft gekozen voor een loopvlak met dubbele veilige zone. Daardoor blijft de auto stabiel en voert hij opdrachten van het stuur met grote precisie uit. Aan de andere kant beïnvloedt dit de grip op de weg, ook wanneer deze nat is. De zelfblokkerende groeven en geoptimaliseerde ribben zorgen voor doeltreffende afvoer van water onder de banden en voorkomen zo aquaplaning.

Bovendien is er bij de Wetproof aandacht besteed aan het reiscomfort. De speciale technologie voor stille zijwanden en speciale loopvlakstructuur dragen bij aan een lager lawaainiveau.


Ter bevestiging enkele meningen van automobilisten:

Ik heb deze zomernokians pas enkele maanden maar ik ben nu al positief verrast. Op droog en zeker ook nat wegdek ben ik nog nooit voor onaangename verrassingen komen te staan. De auto blijft ideaal op de weg. (Johannes)

Toen ik overstapte op deze Nokians nam het rijcomfort enorm toe. Dat merkte ik vooral tijdens het remmen. De remweg werd korter dus rijd ik veiliger. (Chang)

Uniroyal RainExpert 3

Op plaats drie staat de band die vorig jaar de lijst aanvoerde, de Uniroyal RainExpert 3. Dit jaar is de band weliswaar twee treden gedaald op het podium maar het is nog steeds een van de best beoordeelde modellen. Banden uit deze regenserie staan niet voor niets vaak in onze rankings.


Deze band is bestendig en duurzaam zodat je er veel kilometers op kunt afleggen. Het geavanceerde loopvlakprofiel voorkomt aquaplaning, wat buitengewoon belangrijk is tijdens rijden onder moeilijke weersomstandigheden. Bij hevige regenval beschermt de band doeltreffend tegen verlies van de controle over het voertuig, wat een van zijn sterkste punten is.

De band zorgt daarnaast voor een korte remweg zodat je in crisissituaties op tijd tot stilstand komt en een botsing voorkomt. Ook de lage rolweerstand is vermeldenswaardig.


De kwaliteit van de RainExpert 3 wordt bevestigd door de beoordelingen van onze klanten:

De banden presteren zowel op droog als nat wegdek uitstekend. Rijden wordt er zeer comfortabel door. (Anna)

Geweldige banden en een enorm verschil met de vorige die ik had. Rijden door de regen zonder stress en slippen. Ik kan deze banden aan iedereen aanbevelen. (Geert)

Michelin Primacy 4

De volgende onderscheiden band is de Michelin Primacy 4. Deze band heeft uitstekende recensies, niet alleen onder gebruikers maar ook bij specialisten uit de motorrijtuigenbranche, die de band meerdere malen hebben getest. De hoge positie in de ranking van zomerbanden in maat 185/65 R15 is dan ook absoluut geen toeval!

Er is gekozen voor de EverGrip-technologie, waarmee de auto op natte wegen stabiel rijdt zonder uit het spoor te raken. Het speciale loopvlakprofiel voert water naar buiten af en minimaliseert daarmee het risico op aquaplaning. Bovendien krijg je hierdoor een kortere remweg. Ook essentieel is het rubbermengsel, dat niet alleen de grip bevordert maar ook erg slijtagevast is zodat de band vele jaren mee kan. In vergelijking met de vorige generatie kan de Primacy 4 tot wel 20% meer kilometers afleggen.


Worden de beloftes van de fabrikant weerspiegeld door de ervaringen van de gebruikers?

Geweldige banden. Ze zijn zowel geschikt voor droog als nat weer. Een aanrader. (Julie)

Deze band kan bijna elk soort weer aan en is ook bijzonder stil. Het remvermogen is geweldig. (Wasabi)

Pirelli P1 Cinturato Verde

De laatste band uit de lijst is de Pirelli P1 Cinturato Verde, die al enkele seizoenen grote interesse geniet. De fabrikant kan teren op meer dan 100 jaar ervaring in het voldoen aan de verwachtingen van de klant, die niet alleen op zoek is naar veiligheid maar ook graag zuinig onderweg is.

Een lage rolweerstand is dan ook een van de eigenschappen van deze band. Dit zorgt voor minder brandstofverbruik door de auto en dus besparing aan de pomp. De zuinigheid van de P1 Cinturato Verde wordt nog eens bevorderd door het langzaam slijtende rubber. De band is ook zeer comfortabel en stil. Het asymmetrische loopvlak is zowel geschikt voor droge als natte wegen. Dit beïnvloedt de grip van de auto en stuurprecisie.


Wat zeggen automobilisten erover?

Deze banden zijn heerlijk. Op het droge rijden ze zacht en blijft de auto goed op de weg zodat je comfortabel en veilig door de bochten gaat. In de regen is het eigenlijk net zo. Ik ben erg tevreden met deze keuze. (Aad)

Ik heb niks aan te merken op deze banden, die onder alle omstandigheden goed presteren. (Eddie)

Hoe kies ik de juiste banden voor mezelf?

De onderscheiden banden genieten erkenning van automobilisten vanwege de kwaliteit en veelzijdigheid. Dat is echter niet alles. Waar moet je verder nog op rekening mee houden je op zoek gaat naar het ideale model?

Ten eerste de persoonlijke voorkeuren. Bedenk goed wat je rijstijl is, rustig of eerder dynamisch. Kijk ook naar de omgeving waar je het vaakst in onderweg bent. Is dit de bebouwde kom of juist de snelweg? Neem ook het type auto en het lokale klimaat in overweging. Vervolgens moet je bepalen welke eigenschappen het belangrijkst zijn. Dit kan bijvoorbeeld een lage rolweerstand zijn of hoge mate reiscomfort. Dit soort zaken lees je af op het Europese etiket.

Raadpleeg ook de resultaten van onafhankelijke tests door erkende organisaties (bijv. ADAC) en autotijdschriften (AutoBild, Auto Motor und Sport e.a.).