Het weer is nog niet bepaald aangenaam, maar het is een feit dat de winter ten einde loopt, hoewel er dit jaar bijna geen echte vorst is geweest. Het wordt dus zo langzamerhand tijd om rond te kijken naar nieuwe banden voor het zomerseizoen.

Voor veel mensen is het kopen van banden een probleem. Producenten bieden momenteel zoveel modellen aan dat het moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Op Oponeo vind je op dit moment bijna 600 modellen die aan deze specificatie voldoen, dus we gaan proberen jouw keuze wat makkelijker te maken.

Een uitgebreide databank met meningen van onze klanten over de producten heeft ons in staat gesteld om de vijf zomerbanden in maat 185/65 R15 met de beste beoordeling uit te lichten. Deze bandenmaat vind je meestal onder personenauto's zoals de Citroen C3, Hyundai Elantra, Toyota Prius en vele andere.


Zommerbanden

De beste zomerbanden in maat 185/65 R15 volgens de gebruikers van OPONEO

Positie:Bandenmodel:Beoordeling*:
1Pirelli P1 Cinturato Verde5,65
2Uniroyal RainExpert 35,5
3Hankook Kinergy eco K4255,35
4Dębica Passio 25,3
5Firemax FM6015,05
  • De beoordelingen zijn gebaseerd op het gemiddelde van de beoordelingen die gebruikers over een bepaalde periode hebben gepubliceerd (alleen voor deze specifieke maat). De gegevens omvatten de periode van 1 januari 2018 tot 1 januari 2020. De beoordelingsschaal loopt van 1 tot 6, waarbij zes de hoogst mogelijke score is.

1. Pirelli P1 Cinturato Verde


In deze spannende strijd is Pirelli P1 Cinturato Verde als winnaar geëindigd.

De band behoort tot de premiumklasse en zoals je kunt zien aan de beoordelingen van de chauffeurs, is dit terecht. Hij functioneert bijzonder goed onder verschillende weersomstandigheden. Dankzij het asymmetrische loopvlak zijn de gebruikers van deze band niet bang voor de grootste stortbuien. Hij weet probleemloos raad met de afvoer van overtollig water.

Het is vermeldenswaardig dat de mening van de gebruikers in dit geval bijzonder goed overeenkomt met de resultaten van professionele tests. De Pirelli P1 Cinturato Verde in maat 185/65 R15 werd in 2019 aanbevolen door ÖAMTC en TCS, en ADAC typeerde de band als bevredigend.

Deze rijtevredenheid wordt ook bevestigd door de commentaren op onze website. Gebruiker Nick gaf de hoogste beoordeling en verwoordde zijn indrukken als volgt:

De banden presteren uitstekend, zowel op droge wegen als na regen. Ze houden onder vrijwel alle omstandigheden contact met het asfalt en ik kan ze met een gerust hart aanbevelen.

Johan K. waardeerde de kwaliteit van dit merk en gaf de banden een zes:

Dit is de eerste keer dat ik me heb laten verleiden door premiumbanden en daar heb ik geen spijt van. Ik was het meest verrast door de grip tijdens het rijden in de regen. Het leek wel of de banden aan het wegoppervlak bleven plakken. Aanbevolen.

2. Uniroyal RainExpert 3

De tweede positie werd ingenomen door een product van Uniroyal dat beroemd is om de productie van banden voor gebruik op nat wegdek. Zoals je ziet, levert de focus op één aspect resultaten op en lof van automobilisten.

De Uniroyal RainExpert 3 is uitgerust met een asymmetrisch loopvlak met een originele, gepatenteerde structuur die is geïnspireerd door haaienhuid en die aquaplaning perfect tegengaat.

Deze bijzondere eigenschappen op nat wegdek worden door automobilisten niet over het hoofd gezien. Zo schrijft Pieter:

Ik raad deze band ten zeerste aan, hij plakt goed op nat wegdek. Hij “huilt” niet als je rijdt. Hij levert wat brandstofbesparing op en, belangrijker nog, de prijs is redelijk.

Bart S. laat zich in dezelfde geest uit:

De banden presteren erg goed op droge wegen en in de regen kun je je ook veilig voelen, ze houden altijd grip, ongeacht de omstandigheden.

En ook de gebruiker die zich verbergt achter het pseudoniem Mishell:

Goede band voor een goede prijs. Hij gedraagt zich perfect op nat wegdek, rijdt stabiel en remt uitstekend. Ik zal in de toekomst waarschijnlijk ook de volgende generatie kopen.

Alle gebruikers van wie we de recensies hebben geciteerd, hebben besloten om Uniroyal RainExpert 3 de hoogst mogelijke beoordeling te geven.

3. Hankook Kinergy eco K425

De laatste plaats op het podium wordt ingenomen door een band van het Koreaanse concern Hankook, een merk dat elk jaar aan populariteit wint en ernaar streeft om gelijke tred te houden met de grootste reuzen uit de bandenindustrie. Dit zou wel eens kunnen lukken als je kijkt naar de tevredenheid van de mensen die besloten hebben om op een product van dit bedrijf te gaan rijden.

Het kenmerk dat deze banden onderscheidt van andere alternatieven in het overzicht, is de milieuvriendelijke uitvoering. Ze bieden zeer goede parameters en tegelijkertijd is het productieproces, maar ook de slijtage, goed voor het milieu.

In 2016 heeft de ADAC deze band in zijn test gewaardeerd met de beoordeling "goed".


De automobilisten die hun mening over de band gaven, waarderen net als gebruiker Koen het lage geluidsniveau dat zij genereren:

Aanbevelenswaardige banden voor een aantrekkelijke prijs en superwinkel Oponeo. Stilte en rust tijdens het rijden. De auto blijft op de weg, alsof de banden vastkleven op zowel natte als droge oppervlakken. En de veiligheid tijdens het rijden is het allerbelangrijkst als je met je gezin reist.

Gebruiker Spider heeft vergelijkbare opmerkingen:

Bijzonder fijne banden, vooral de prijs-kwaliteitsverhouding. Om te beginnen moet ik zeggen dat ze erg stil zijn en een lage rolweerstand hebben (wat zien is aan het brandstofverbruik, vooral op langere trajecten). Op droog asfalt gedragen ze zich erg goed (zoals de meeste nieuwe banden), maar het grootste pluspunt is hun gedrag op nat asfalt. Het lijkt wel alsof de auto op rails rijdt. Er is bijna geen aquaplaning in grote plassen. Echt een sensationele band voor compacte auto's. Ik ben mega tevreden. Hartelijke groeten.

4. Dębica Passio 2

Pal achter de Hankook Kinergy eco K425 komt deze band van Dębica op de vierde plaats, net naast het podium.

Kopers lijken vooral de prijs-kwaliteitverhouding van het Poolse bandenbedrijf te waarderen. Reizen met de Dębica Passio 2 is niet alleen comfortabel, maar ook economisch. Het is een goede keuze voor mensen die voornamelijk in de stad rijden. Het profiel van deze band is zodanig ontworpen dat het gelijkmatig slijt, zodat de banden langer meegaan zonder dat de veiligheid van de passagiers in het gedrang komt.

Zoals het cijfer in de naam al aangeeft is de Dębica Passio 2 de opvolger van een eerdere generatie van de band die erg populair was onder autobezitters. Dit model is verder verbeterd en de meningen van tevreden klanten wijzen erop dat de ontwerpers van het concern goed werk hebben afgeleverd.

Het functioneren van het merk Dębica werd o.a. gewaardeerd door Hans, die ook ingaat op de financiële kant:

Dit is niet de eerste keer dat ik te maken heb met deze banden. Ik ben van mening dat je niet veel hoeft uit te geven aan banden om je veilig en zeker te voelen op de weg. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je een verstandige chauffeur bent, en dat is niet alleen afhankelijk van de banden. Ik kan deze banden met een zuiver geweten aanraden. De volgende keer kies ik weer voor hetzelfde model.

De gebruiker die schuilgaat onder de naam Adammertje laat zich in dezelfde geest uit:

Voor die prijs doen deze banden het geweldig. Twee seizoenen gereden en nauwelijks slijtagesporen. Goede grip op droog en nat wegdek en bovendien doet hij het voor een zomerband bijzonder goed op sneeuw. Ik raad deze band absoluut aan voor iedereen die niet te veel geld wil uitgeven aan banden, maar toch veilig wil rijden.

5. Firemax FM601

De laatste plaats in ons overzicht van de vijf beste banden volgens automobilisten wordt ingenomen door de Firemax FM601. Hij is, net als de band die een plaatsje hoger staat, een vertegenwoordiger van de economische klasse.


Opnieuw is te zien dat kopers gefocust zijn op de prijs-kwaliteitverhouding, en zich goed bewust zijn van hun eigen behoeften. Bestuurders waarderen ten zeerste dat ze ondanks de lage prijs op deze banden kunnen vertrouwen, zoals te zien is in hun commentaren, bijvoorbeeld in de uitspraken van Willem de Jonge:

De banden zorgen voor een uitstekende grip, zowel op een droog als op een nat wegdek. Soms gebeurt het (bijvoorbeeld in de stad) dat je in een serieus gat terecht komt, maar deze band kan daar tegen. Voor mij was vooral het gedrag van de band op nat wegdek belangrijk, omdat ik vaak mijn kinderen naar de kleuterschool en de kinderopvang breng. Ik kan met zekerheid stellen dat Firemax-banden me nog nooit in de steek hebben gelaten. Bijzonder aanbevolen.

Ook een andere Willem voelt zich veilig als hij deze banden gebruikt:

Als je kijkt naar de prijs zijn deze banden geniaal. Je rijdt ermee zoals het hoort, de auto veroorzaakt geen onvoorspelbare situaties. Vrij stil voor een budgetproduct, op droog wegdek hebben ze goede grip, op nat wegdek voeren ze het water goed af en bij normaal en verstandig rijden zijn ze comfortabel en veilig. Als je twijfels heeft over de meerwaarde van A-merkbanden, dan zijn Firemax-banden een ideaal alternatief. Dit seizoen heb ik meer dan 12.000 km op deze banden gereden en ik heb nog nooit een noodsituatie meegemaakt waarin ik niet op ze kon rekenen. Tijdens de montage waren er geen problemen met het uitbalanceren.

Op zijn beurt was foutoompje onder de indruk van de uitvoeringskwaliteit:

Tot mijn grote verbazing moet ik deze banden aanraden. Ik heb meer dan 10.000 km afgelegd en de banden zijn nog geschikt voor het volgende seizoen. Aanbevolen.

Hoe kies ik de juiste banden voor mezelf?

De modellen die in dit artikel zijn besproken, zijn de keuze van een bepaalde groep mensen. Ze geven enig inzicht en kunnen je helpen bij het nemen van een besluit, maar ze bieden geen kant-en-klaar antwoord. Wanneer je banden voor jezelf koopt, moet je eerst bedenken waar je ze gaat gebruiken, hoe vaak en in welke omgevingen. Iedereen heeft weer andere behoeften.

Het aantal beschikbare banden op de markt is erg groot, dus als je op zoek gaat naar een specifiek model, is het de moeite waard om een bandenvergelijker te gebruiken om eenvoudig verschillende producten naast elkaar te zetten.

Het is ook aan te bevelen om rekening te houden met de resultaten van erkende professionele autotests en de meningen van gewone bestuurders. De combinatie van geluiden uit beide kampen geeft een completer beeld van het product

Je kunt ook veel informatie vinden op de etiketten die in de Europese Unie verplicht op de banden worden aangebracht. Deze bevatten informatie over de rolweerstand, de remweg op nat wegdek en de geluidsemissie.

Als je daarna nog steeds twijfelt over je keuze, bel ons dan! Onze adviseurs helpen je met plezier.