Elke bestuurder heeft een iets andere rijstijl en dus iets andere banden nodig. De keuze van specifieke banden wordt ook beïnvloed door factoren zoals bijvoorbeeld zeer belangrijke financiële overwegingen. In dit artikel nemen we de middenklasse modellen onder de loep en bespreken we voor wie ze een goede keuze zijn en wat hun eigenschappen zijn. Ook presenteren we een ranglijst van de beste middenklasse winter-, zomer- en all-seasonbanden.

In de bandenindustrie zijn er 3 bandensegmenten - premium, medium en economy (budget). Ze verschillen in een aantal opzichten: prijs, prestatieniveau (grip, rolweerstand, rijgeluid, enz.), kwaliteit van de materialen en duurzaamheid (slijtvastheid, mechanische schade, enz.). Banden uit het middensegment zijn de ideale keuze voor bestuurders die de voorkeur geven aan een ontspannen rijstijl en vertrouwen op degelijke oplossingen.Banden uit het middensegment onderscheiden zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

In de bandenindustrie zijn er 3 bandensegmenten - premium, medium en economy (budget). Ze verschillen in een aantal opzichten: prijs, prestatieniveau (grip, rolweerstand, rijgeluid, enz.), kwaliteit van de materialen en duurzaamheid (slijtvastheid, mechanische schade, enz.). Banden uit het middensegment zijn de ideale keuze voor bestuurders die de voorkeur geven aan een ontspannen rijstijl en vertrouwen op degelijke oplossingen.

Wat zijn de kenmerken van middenklassebanden?

De in dit artikel besproken middenklassebanden zijn een compromis tussen premium en economy modellen. Ze bieden daarom bovengemiddelde rijeigenschappen tegen een uitstekende prijs. Opmerkelijk is dat ze vaak technologieën bevatten die voorheen door premiummerken werden gebruikt, waardoor ze veiligheid en eigenschappen bieden op het niveau van veel oudere topmodellen.

Uniroyal BandenUniroyal-modellen behoren tot de meest gekozen middenklassebanden door automobilisten.

Dit type band is geschikt voor de meeste auto's, van zuinige stadsauto's tot middenklasse en topklasse voertuigen. Het middensegment is geschikt voor zowel stads- als weggebruik, mits de rijstijl gematigd is. Fabrikanten besteden veel zorg aan de ontwikkeling van bandenmerken in dit segment, zodat klanten een goede kwaliteit krijgen tegen een zeer betaalbare prijs.

Banden uit het middensegment zijn populaire keuzes voor bestuurders die niet genoeg rijden om premium producten te gebruiken of die niet veel geld willen uitgeven aan een nieuwe set.

De populairste middenklasse merken zijn: Fulda, BFGoodrich, Kleber, Firestone en Uniroyal.

Voor wie zijn de middenklasse banden?

Bij de aankoop van banden dient u rekening te houden met een aantal elementen om de uitrusting beter af te stemmen op uw auto, uw behoeften, uw rijstijl, enz. Allereerst is het belangrijk te bedenken waar u het vaakst met uw auto rijdt. Dit kan zijn dat u voornamelijk in stedelijke omgeving rijdt, lange ritten maakt of in een combinatie   stad/ platteland rijdt. Ook het vermogen van de auto en de gewenste rijstijl zijn van belang.

Als een bestuurder die agressief en dynamisch rijdt banden gebruikt die niet geschikt zijn voor zijn rijstijl (met een gemiddelde grip en een lage laterale stijfheid), kan hij moeite hebben om zijn auto stabiel te houden tijdens plotselinge manoeuvres of in bochten met hoge snelheid te komen. Dit is zeer gevaarlijk voor hem en andere weggebruikers.

Daarom zijn de middenklassebanden het meest geschikt voor bestuurders die hun rijstijl als ontspannen of gematigd kunnen omschrijven, met auto's die niet te krachtig zijn. Dit betekent een lage frequentie van plotselinge manoeuvres - plotseling optrekken, remmen of scherp bochtenwerk.

fulda kristall montero 2Fulda Kristall Montero 2 - een uitstekende winterband tegen een goede prijs.

Middenklasse banden – ranglijst

Banden kiezen is geen gemakkelijke taak, en voor veel bestuurders is het een grote zorg. Daarom hebben we besloten de taak te vereenvoudigen en voor elk type band - zomer-, winter- en vierseizoenenband - een ranglijst op te stellen van de best beoordeelde modellen door Oponeo-klanten. Zo weet u zeker dat ze het overwegen waard zijn, want ze zijn getest door mensen die ze hebben gebruikt. Het brede scala aan gebruikers betekent dat de geselecteerde producten in de meest uiteenlopende omstandigheden zijn getest.

Ranglijst van zomerbanden uit de middenklasse

Middenklasse zomerbanden zijn een goede keuze voor mensen die zeer goede banden willen, maar er niet veel geld aan willen uitgeven. Bovendien moet een nieuwe set goed presteren op zowel droog als nat wegdek en een hoge hittebestendigheid hebben.

PlaatsModelBeoordeling*
1.Uniroyal RainSport 55,6
2.Nexen N`blue S5,6
3.Uniroyal RainExpert 55,5
4.Kleber Dynaxer UHP5,5
5.Hankook Ventus Prime4 K1355,5

* De scores in de tabellen (schaal 1-6) werden tussen januari 2022 en maart 2023 door Oponeo-klanten gegeven. In de ranglijst van de banden uit het middensegment zijn alleen de modellen opgenomen die het minimaal vereiste aantal beoordelingen hebben gekregen. Bij gelijke scores werd de positie in de ranglijst bepaald door het aantal beoordelingen dat in de periode werd gegeven. Door de inperking van de periode kunnen de getoonde beoordelingen afwijken van de beoordelingen die momenteel op de productbladen staan.

Veel bestuurders zien natte wegdek als de grootste uitdaging van het zomerseizoen, wanneer gevaarlijk slippen niet moeilijk is, vooral bij hogere snelheden. Het hoeft dus niet te verbazen dat het best gewaardeerde middenklassemodel voor deze periode een aanbod is van een merk dat gespecialiseerd is in regenbanden.

De Uniroyal RainSport 5 is de volgende iteratie van een bekende bandenserie van het Franse merk, waarmee u dynamisch en veilig kunt rijden op nat wegdek. Dit is te danken aan het gebruik van een nieuwe generatie eigen Sharkskin-technologie. Dit is een systeem van afwateringskanalen waarvan het ontwerp het gedrag van de schubben van een zeedier nabootst. Dankzij de vooruitgang van de bionica kan het loopvlak zelfs grote hoeveelheden water dat zich onder de voorkant van de band afzet, uitstekend afvoeren, wat een directe invloed heeft op de rijveiligheid.

Winterbanden uit de middenklasse – ranglijst

Winterbanden uit het middensegment zijn ontworpen om de gebruiker de juiste prestatiekenmerken te bieden, zoals grip of een korte remweg in winterse omstandigheden. Dit betekent dat zij bij zeer lage temperaturen de juiste stevigheid moeten behouden en goed in de sneeuw moeten bijten, en ook smeltwater moeten afvoeren.

PlaatsModelBeoordeling*
1.Kumho WinterCraft WS715,5
2.Kleber Krisalp HP35,4
3.Uniroyal WinterExpert5,4
4.Kleber Krisalp HP3 SUV5,4
5.Hankook Winter i*cept evo3 X W330A5,4

* De scores in de tabellen (schaal 1-6) werden tussen januari 2022 en maart 2023 door Oponeo-klanten gegeven. In de ranglijst van de banden uit het middensegment zijn alleen de modellen opgenomen die het minimaal vereiste aantal beoordelingen hebben gekregen. Bij gelijke scores werd de positie in de ranglijst bepaald door het aantal beoordelingen dat in de betreffende periode werd gegeven. Door de inperking van de periode kunnen de getoonde beoordelingen afwijken van de beoordelingen die momenteel op de productbladen staan.

Elk van de door onze klanten bekroonde modellen is afkomstig van merken die bij autoliefhebbers goed bekend staan. De Franse bedrijven Kleber en Uniroyal zijn herhaaldelijk erkend in experttests, en het Zuid-Koreaanse Hankook streeft er al jaren naar om tot de premiumklasse toe te treden. De hoogste trede van het podium werd echter ingenomen door een band van een andere fabrikant uit dit land uit het Verre Oosten:

De Kumho WinterCraft WS71 is een band die is ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van krachtigere auto's, waaronder de zwaardere SUV's. Het doel van dit project was een band aan te bieden die dynamisch rijden tijdens het veeleisende winterseizoen mogelijk maakt. Daarvoor was een modern asymmetrisch loopvlak nodig met een dicht netwerk van zigzaglamellen en een rubbersamenstelling met een hoog silicagehalte. De duurzame zijwandconstructie kan zelfs zwaardere belastingen aan en de brede omtrekgroeven voorkomen dat sneeuw het loopvlak blokkeert.

All-season banden in het middensegment

All-season banden uit het middensegment zijn een goede optie voor mensen die voornamelijk in de stad rijden, waar de straten in de winter regelmatig sneeuwvrij worden gemaakt. Ze vermijden de noodzaak van een seizoensgebonden bandenwissel, omdat de gebruikte oplossingen geschikt zijn voor elk seizoen van het jaar.

De Firestone Multiseason 2 en Fulda Multicontrol modellen hebben een even goede reputatie, maar de eerste heeft meer beoordelingen gekregen.

PlaatsModelBeoordeling
1.Hankook Kinergy 4S2 H7505,4
2.Uniroyal AllSeasonExpert 25,4
3.Fulda Multicontrol5,4
4.Uniroyal AllSeasonMax5,4
5.Firestone Multiseason 25,3

* De scores in de tabellen (schaal 1-6) werden tussen januari 2022 en maart 2023 door Oponeo-klanten gegeven. In de ranglijst van de banden uit het middensegment zijn alleen de modellen opgenomen die het minimaal vereiste aantal beoordelingen hebben gekregen. Bij gelijke scores werd de positie in de ranglijst bepaald door het aantal beoordelingen dat in de periode werd gegeven. Door de inperking van de periode kunnen de getoonde beoordelingen afwijken van de beoordelingen die momenteel op de productbladen staan.

Bestuurders beoordeelden drie merken even hoog bij de vergelijking van vierseizoenenbanden: Uniroyal, Fulda en Hankook. Het model van het Koreaanse merk nam echter de eerste plaats in, omdat het in de onderzochte periode de meeste beoordelingen kreeg. Laten we het eens nader bekijken.

De Hankook Kinergy 4S2 H750 is een band die ontworpen is om de bestuurder 365 dagen per jaar veilig te houden. Hiervoor is een modern richtingsgebonden profiel ontwikkeld, waarvan het meest kenmerkende element het dubbele lamellensysteem is. De dwarslamellen voor de zomer zijn ontworpen om voldoende stijfheid in de schouderzones te garanderen, zodat de band stabiel blijft op droge wegdek. De 3D-winterlamellen daarentegen zijn ontworpen om in de sneeuw op de weg te snijden, waardoor de grip in deze moeilijke omstandigheden aanzienlijk wordt verbeterd. Bij regenachtig weer voeren de extra brede omtrekgroeven overtollig water of modder af, waardoor het risico op een ongecontroleerde slip wordt beperkt.